In de Nederlandse polder heerst chagrijn onder ondernemers. Het bedrijfsleven voelt zich onvoldoende gehoord in Den Haag. Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk, schrijft een grote groep van bedrijven en kennisorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer. Als voorbeeld halen ze het uitstel van de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds, op verzoek van de formerende bedrijven. De energie-intensieve industrie is bezorgd over de hindernissen voor verduurzaming, zoals netcongestie en trage vergunningverlening. Dit alles betekent niet dat ondernemend Nederland afwacht en achterover hangt.
De toekomst wacht niet. En de enige toekomst vooruit is de keuze voor verduurzaming, vergroening en een circulaire economie. Daartoe wordt fors geïnvesteerd in nieuwe technologieën, bedrijfsmiddelen en installaties. De bouw is een voorbeeld van een sector waar het roer is omgegooid en in ongekende sneltreinvaart wordt gewerkt aan emissieloos bouwen. In deze special vertellen verschillende spelers hoe ze vanuit hun expertise bijdragen aan de oplossing.
Er zijn genoeg andere uitdagingen, zoals de krapte op de arbeidsmarkt of de CSRD-richtlijn. Deze verplicht grote ondernemingen sinds dit jaar om te rapporteren over niet-financiële gegevens. Daar ligt ook weer een kans, want de duurzame koplopers worden daarmee gescheiden van de zogenoemde greenwashers. Artificiële intelligentie, ten slotte, opent de deuren naar nieuwe innovaties. Net als in het begin van het internet kunnen we nu alleen nog maar fantaseren hoe dit ons leven en denken gaat veranderen.