• Publicaties
  • Adverteren
  • Contact
zaterdag 10 mei 2025
Podcasts
Logo van Topic Nederland
Volg ons ook via
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers
Klein formaat logo van Topic Nederland
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers
Mobiel logo van Topic Nederland
Back home
  • Publicaties
  • Adverteren
  • Contact
© 2025 Topic Media Agency B.V.
Powered by Bullzeye Media
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers

Veilig voedsel vereist een food safety culture

GezondheidBranded Content
23 dec 2021
4 min. leestijd

Je wilt iedere dag onbezorgd genieten van goed en veilig eten. Je staat er vast niet dagelijks bij stil, maar voordat het eten op je bord ligt, heeft het een hele route afgelegd. In de volledige keten, van boer tot bord, moet de voedselveiligheid bewaakt worden. Voor bedrijven die met voedingsmiddelen werken is een goede voedselveiligheidscultuur noodzakelijk.

Wat is voedselveiligheid?

Voedselveiligheid is een term waarmee de veiligheid of onveiligheid van voedsel wordt aangeduid. Veilig voedsel betekent dat je het product kunt eten zonder dat je hier op de korte of lange termijn ziek van wordt of ongemak van hebt. Jaarlijks hebben in Nederland ongeveer één miljoen mensen last van maag- en/of darmklachten door het eten van onveilig voedsel.

Voldoen aan wet- en regelgeving

Om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt van voedsel, moeten bedrijven die met voedingsmiddelen werken voldoen aan wet- en regelgeving. Zij werken volgens een goedgekeurde hygiënecode of een eigen kwaliteitssysteem. De eisen voor voedselveilig werken worden steeds uitgebreider door toenemende voedselveiligheidsgevaren.

Nieuwe voedselveiligheidsgevaren

Nieuw opduikende voedselveiligheidsgevaren leiden tot voortdurende uitbreiding van wet- en regelgeving en voedselveiligheidsstandaarden, zoals BRCGS, IFS en FSSC 22000. Denk bijvoorbeeld aan de fipronil- en Listeriacrisis. Om veilig voedsel te realiseren, is een goede voedselveiligheidscultuur binnen een bedrijf van groot belang. Deze vereiste inmiddels ook opgenomen in wet- en regelgeving en voedselveiligheidsstandaarden.

Wat is een voedselveiligheidscultuur?

Voedselveiligheidscultuur, ook wel food safety culture genoemd, gaat over de manier van denken en handelen ten aanzien van voedselveiligheid binnen het gehele bedrijf. Het belang van voedselveiligheid moet als het ware voelbaar zijn binnen de hele organisatie.

Management

Een goede voedselveiligheidscultuur start bij het management. Men moet zich bewust zijn van het belang van voedselveilig werken en dit ook uitdragen naar alle medewerkers. De directie moet inzien dat investeren in een goede voedselveiligheidscultuur op termijn resultaat oplevert. Het zorgt voor tevreden medewerkers en uiteindelijk een hogere klanttevredenheid. Daarnaast kan het leiden tot minder verspilling, lagere kosten en een beter imago.

Stappenplan voor goede voedselveiligheidscultuur

Om tot een goede voedselveiligheidscultuur te komen, moeten bedrijven de juiste stappen volgen. Dat begint bij betrokkenheid van het gehele management. Het ontwikkelen van een voedselveiligheidscultuur moet worden geleid vanuit de top van de organisatie. Formuleer een duidelijk beleid en communiceer dit binnen de organisatie. Daarnaast moeten medewerkers weten welke rol ze spelen. Train medewerkers daarom uitvoerig en laat ze meedenken in verbetertrajecten. Dit leidt tot betrokken medewerkers en helpt bij het continu verbeteren van bedrijfsprocessen. Mensen op de werkvloer weten vaak precies waar de schoen wringt. Pas als alle medewerkers de juiste mindset hebben, als zij begrijpen en voelen wat het belang is van voedselveiligheid, kan een cultuuromslag plaatsvinden.

Resultaten meten en bijsturen

Als laatste is het belangrijk resultaten te meten en tijdig bij te sturen. Door periodiek te meten hoe het bedrijf ervoor staat, weet je precies welke verbeterslagen nodig zijn. Blijf aan de hand daarvan zowel het kwaliteitssysteem als de voedselveiligheidscultuur continu verbeteren.

In de hele keten

Een goede voedselveiligheidscultuur is van groot belang binnen ieder bedrijf in de gehele voedselketen. Kijk bijvoorbeeld naar een zak sla in de supermarkt. Voordat het product in de supermarkt ligt, heeft het al een hele weg afgelegd. Vanaf de teler wordt de sla getransporteerd naar de verwerker, daar wordt het gesneden en verpakt en vervolgens weer getransporteerd naar een distributiecentrum en supermarkt. En dan is dit nog een beknopte uitleg. Zeker bij samengestelde producten is sprake van een complexe keten. Bij iedere schakel in de keten, van boer tot bord, moet de voedselveiligheid gegarandeerd zijn. Zo kun jij als consument onbezorgd genieten van goed en veilig eten.

Marlous van Drunen – van Meerendonk

Voor meer informatie: https://normecfoodcare.com/

Interessante artikelen

Samen helpen we met de ommekeer voor het regenwoud
Duurzaamheid

Samen helpen we met de ommekeer voor het regenwoud

22 april 2025
Allianz Direct biedt verzekeringen met uitgebreide dekking tegen scherpe premie. Makkelijk en snel geregeld.
Financieel

Allianz Direct biedt verzekeringen met uitgebreide dekking tegen scherpe premie. Makkelijk en snel geregeld.

22 april 2025
Philips OneUp elektrische dweil 2x sneller, 2x schoner, zonder emmer je vloer brandschoon
Algemeen

Philips OneUp elektrische dweil 2x sneller, 2x schoner, zonder emmer je vloer brandschoon

22 april 2025
Bescherm je bedrijf: waarom merkregistratie bij BOIP zo belangrijk is
Financieel

Bescherm je bedrijf: waarom merkregistratie bij BOIP zo belangrijk is

22 april 2025

Volg ons

Topic

  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers
  • Podcasts

Navigatie

  • Publicaties
  • Adverteren
  • Voorwaarden
  • Privacybeleid
  • Cookiebeleid
  • Contact

Dossiers

Personal Lifestyle
Dossiers

Het voorjaar brengt nieuwe energie

23 april 2025
Zorg & Welzijn
Dossiers

Blijf vitaal: gezondheid, luchtkwaliteit en allergieën onder de loep

28 maart 2025

© 2025 Topic Nederland is onderdeel van Topic Media Agency B.V. — Alle rechten voorbehouden — Privacy-instellingen

Publicaties
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Gezondheid
  • Dossiers
Adverteren | Podcasts | Contact

© 2023 Topic Media Agency B.V. — Powered by Bullzeye Media

Topic Nederland
Cookievoorkeuren
Topic Media Agency B.V. verzamelt met cookies informatie over je apparaat, locatie, browser en surfgedrag. Deze informatie combineren we in één profiel met de data die je zelf deelt op onze sites en apps, zoals wanneer je een account aanmaakt.

We gebruiken deze cookies en dit profiel om het gebruik van onze sites en apps te analyseren, om onze inhoud en marketingberichten voor jou te personaliseren, en om je relevante advertenties te tonen. Onze advertentiepartners gebruiken cookies om je gepersonaliseerde advertenties te tonen, om advertentiemetingen en doelgroepenonderzoek uit te voeren, en om hun diensten te ontwikkelen. Sommige partners kunnen ook je precieze geolocatie gebruiken om advertenties voor jou te selecteren. Dit kan alleen als je hier toestemming voor geeft.

Geef toestemming of stel je eigen keuze in

Jouw toestemming kun je opnieuw aanpassen via de privacy-instellingen onderaan deze website. Lees meer in ons Privacy- en Cookiebeleid.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel om het gebruik van een specifieke dienst mogelijk te maken die uitdrukkelijk door de abonnee of gebruiker is aangevraagd, of met als enig doel de overdracht van een communicatie via een elektronisch-communicatienetwerk uit te voeren.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang uitsluitend voor statistische doeleinden. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is vereist om gebruikersprofielen aan te maken om advertenties te verzenden, of om de gebruiker op een website of over meerdere websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Instellingen
{title} {title} {title}