De energieprijzen blijven maar stijgen. Nog niet eerder waren de tarieven zo hoog als deze winter. Het is een extra stimulans voor het verduurzamen van de eigen woning. Dat kan door middel van isolatie én door de cv-ketel te vervangen door een hybride of elektrische warmtepomp. De overheid helpt mee met subsidie en gunstige financieringsvoorwaarden.
De op een-na-beste beste tip om op de energierekening te besparen is de verwarming lager te zetten. Maar de échte winst begint met goede isolatie. Twee op de drie woningen is nog niet goed geïsoleerd (bron: Milieu Centraal). In een slecht geïsoleerd huis heb je last van tocht en vocht. Het is lastiger om het huis op temperatuur te houden, waardoor je geneigd bent de verwarming hoger te zetten. Isolatie dus. Energiebesparing en behaaglijk wonen begint bij isolatie van de woning, bijvoorbeeld dak- of vloerisolatie of HR++-glas. Stap 2 is een alternatief voor of naast je cv-ketel. Bijvoorbeeld een hybride warmtepomp.
Isolatiestandaard
Een van de afspraken uit het Klimaatakkoord is dat tot 2030 zo’n 1,5 miljoen bestaande woningen moeten worden verduurzaamd. Bij veel huiseigenaren is sprake van koudwatervrees om te verduurzamen, uit onzekerheid of de investering wel wordt terugverdiend via een lagere energierekening. De fors gestegen energieprijzen kunnen het benodigde zetje geven. Door te isoleren bespaar je niet alleen op de energierekening. Bij de verkoop van je huis wordt om een energielabel gevraagd. Een hoger label verdient zich op termijn terug bij de verkoop van het huis.
Voordelige financiering
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je als woningeigenaar subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, een zonneboiler, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. En ook nog eens gunstige financiering krijgen voor het deel dat je als huiseigenaar zelf inlegt. Een hybride warmtepomp werkt op stroom en is gekoppeld aan de cv-ketel en zorgt voor warm water en de verwarming van het huis. Alleen bij extreme kou stook je bij met warmte van de cv-ketel. Een hybride warmtepomp kost inclusief installatie tussen de 4.500 en 6.000 euro. Dit bedrag kan hoger uitvallen door aanpassingen aan de cv-installatie en elektrameter. Van de investeringskosten is 30% gesubsidieerd via de ISDE-regeling. Naast de subsidie kan een zogenoemde energiebespaarlening worden afgesloten. Gemeenten en provincies hebben over het algemeen ook eigen (financierings)regelingen, bovenop of naast deze regeling. Combineer je de aanschaf en installatie van de warmtepomp met andere isolatiemaatregelen, dan krijg je als bewoner ook voor deze kosten subsidie.
Stappen zetten of wachten?
De vraag die veel huiseigenaren zich stellen, is of de investeringen om het eigen huis te verduurzamen zich financieel terugverdienen en of ze niet moeten wachten tot de prijs voor een warmtepomp zakt. Een angst is dat je zo meteen opnieuw kan starten vanwege de klimaatdoelen en nieuwe eisen. In 2050 wil de overheid alle huizen van het aardgas. Dat is een ambitieus plan. Voor de meeste wijken en huizen duurt het minimaal tot 2030 voordat de transitie vaart krijgt. Dit is dan ook niet echt een reden om te wachten met verduurzamingsplannen. Je huis isoleren doe je niet alleen vanwege de stijgende energierekening. Je doet het in de eerste plaats voor het wooncomfort. Zelfs als je een kleine portemonnee hebt, kun je al de isolatie in huis verbeteren en een bijdrage leveren aan een beter klimaat.
Kosten vs. besparing
De kosten voor isolatie en duurzame verwarming verdien je uiteindelijk terug door de besparing in de energielasten. Een overzichtelijke manier om inzicht te krijgen is door te kijken wat je kwijt bent aan extra maandlasten voor de verduurzaming van de woning en wat je bespaart op de energierekening. Bovendien wordt je huis meer waard bij verkoop, dankzij een hoger energielabel.
Naast subsidie geldt voor verduurzaming van de woning gunstige financiering.