Ruim 10 jaar geleden, bij de start in 2012, was Fastned zijn tijd ver vooruit. De oprichters, Bart Lubbers en Michiel Langezaal, bleken een vooruitziende blik te hebben als het gaat om de ontwikkeling van elektrisch rijden in Europa. Als één van de eerste in Europa ontwikkelden zij snellaadinfrastructuur langs de weg.
Op de snellaadstations van Fastned kunnen elektrische voertuigen in 15 minuten tot zo’n 300 kilometer bijladen. Inmiddels staat Fastned in de top-3 van leidende spelers op de Europese snellaadmarkt. Vanaf het begin is Fastned een beetje anders. Het bedrijf is bij uitstek een vertegenwoordiger van de nieuwe economie. Al in 2013 werden de eerste vier laadstations geopend in Nederland, nog ver voordat elektrisch rijden serieus voet aan de grond had. In een tijd dat oliebedrijven niet wilden investeren in laadvoorzieningen in elektrische auto’s, en sommige andere bedrijven kozen voor een handvol van stations op alleen de beste plekken, vonden de twee oprichters dat je, als je echt wil zorgen dat de elektrische auto een alternatief werd voor de auto met verbrandingsmotor, in heel Nederland op alle plekken laadstations moest bouwen. Vandaar dat zij zich direct inschreven om op 200 locaties langs de snelwegen in Nederland snellaadstations te mogen bouwen. Inmiddels telt het netwerk van Fastned meer dan 500 verkregen locaties en 318 operationele stations in Europa. En blijft Fastned zijn netwerk uitbreiden, zodat alle nieuwe elektrische rijders kunnen opladen waar en wanneer ze maar willen. Daarmee ligt Fastned op schema om in 2030 een netwerk van 1.000 stations te hebben. Waar elektrische rijders snel en gemakkelijk hun voertuig kunnen opladen met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Sinds kort is Fastned nu ook B Corp-gecertificeerd. Om gecertificeerd te worden moet de organisatie voldoen aan de strengste eisen op het gebied van transparantie en accountability en worden de prestaties ook op het sociale en duurzaamheidsvlak bekeken.
B Corp-certificering
‘Als B Corp maken we deel uit van een wereldwijde community van bedrijven die voldoen aan hoge standaarden op het gebied van governance en die een positieve impact hebben op maatschappij en milieu,’ zegt Michiel Langezaal, medeoprichter en CEO van Fastned. ‘Naast het betrouwbaar, gemakkelijk en aangenaam maken van elektrisch rijden, is Fastned altijd bezig geweest met het bouwen van iets groters. Door het creëren van positieve veranderingen voor het milieu, de samenleving en onze medewerkers, geloven we dat we met elkaar een betere plek om te werken en te leven kunnen realiseren.’ Voor Fastned en de medewerkers is de B Corp-certificering een logisch gevolg van de manier van werken die er sinds de start is. ‘In een aantal ESG-rapportages konden we niet altijd duidelijk maken hoe Fastned zich onderscheidt van anderen. Dat we nu B Corp-gertificeerd zijn helpt ons om dit goed uit te leggen.’ De afkorting B Corp staat voor “Benefit Corporation”. Het houdt in dat je als bedrijf niet alleen financiële waarden nastreeft, maar ook waardevol wil zijn voor mens en milieu. De B Corp-certificering heeft betrekking op alle activiteiten van een bedrijf en omvat vijf ‘impactgebieden’: Bestuur, Werknemers, Gemeenschap, Milieu en Klanten. Het certificeringsproces is streng: aanvragers moeten voldoen aan een groot aantal criteria in de B Impact Assessment. Fastned behaalde hoge cijfers op het gebied van Milieu, gezien zijn missie om de overgang van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden te versnellen. Het bedrijf is ook positief beoordeeld op het gebied van medewerkersbetrokkenheid en mission-lock (Fastned heeft er vanaf het begin voor gekozen om belangrijke sociale en ethische doelen na te streven naast het streven naar winst).
De missie is leidend
‘We zijn een beursgenoteerd bedrijf, maar onze bedrijfscultuur is bijzonder, mede door onze missie,’ benadrukt Michiel. De missie wordt door alle medewerkers omarmd en geeft sturing aan hoe ze hun werk vormgeven. In het onlangs gehouden medewerkersmotivatieonderzoek geven de collega’s scores van boven de 4,6 uit 5 op verbondenheid met de missie, diversiteit en inclusie. Ook dankzij de aandelenstructuur maakt Fastned missiegedreven keuzes. Het stemrecht op onze certificaten van aandelen die aan Euronext zijn genoteerd, ligt bij de Stichting FAST. Stichting FAST neemt de aandeelhoudersbesluiten in lijn met de missie van Fastned, waarbij ze goed kijkt naar de continuïteit en de behartiging van de aandeelhoudersbelangen. ‘Duurzaamheid houdt voor ons ook in dat we een winstgevend bedrijf willen neerzetten, zodat we met elkaar kunnen bouwen aan een stevige toekomst.’ Het is een realistisch scenario.
Kip-ei probleem
Terwijl veel mensen in 2012 praten over wat er eerst moet komen, elektrische auto’s of het netwerk om ze te laden, besluiten Bart Lubbers en Michiel Langezaal het hele kip of ei vraagstuk te skippen en gewoon aan de slag te gaan. Samen richten ze Fastned op waarmee zij een drijvende kracht achter de ontwikkeling van elektrisch laden in Europa zijn. Vanaf de eerste dagen van haar ontstaan gaat Fastned’s visie al verder dan het snelladen zelf. Ze omvat de totale ervaring van snelladen, van aankomst tot vertrek. Kijkend naar benzinestations met hun auto-centrische ontwerp besluiten Bart en Michiel dat Fastned stations radicaal beter moeten zijn. Ze stellen zich ten doel het service station opnieuw uit te vinden, van hoe het werkt tot hoe het moet voelen. Ontworpen rondom mensen in plaats van auto’s en een afspiegeling van hun duurzame, sociale en gebruiksvriendelijke waarden.
CO2 emissie
Fastned klanten hebben miljoenen kilometers gereden met de duurzame energie die geleverd wordt op de snellaadstations. Waarbij zij elke laadsessie een gemiddelde van 24 kg CO₂ vermijden – het equivalent van bijna 8 liter benzine. Niet alleen vermijden we CO₂ uitstoot met elke laadsessie, we zetten ons ook in om de ecologische voetafdruk van ons bedrijf en onze keten te verminderen.