Duurzaamheid wordt anno 2024 als thema volledig omarmt als de nieuwe norm in de kern van de bedrijfsvoering. Ook in de IT-sector staat de vergroening voor het voetlicht.
Bijna tachtig procent van de Nederlandse bedrijven is bezig met verduurzamen. Dat wil zeggen: 8 op de 10 bedrijven nam volgens het CBS in 2022 maatregelen om de bedrijfsvoering duurzamer te maken. Dan hebben we het over duurzame oplossingen voor energieverbruik, over recycling en over het terugbrengen van de uitstoot. Duurzaamheid wordt anno 2024 als thema volledig omarmt als de nieuwe norm in de kern van de bedrijfsvoering. Tegelijkertijd slaat niet elk bedrijf of organisatie zich erover op de borst. Hoe noodzakelijk ook: de angst dat je van ‘greenwashing’ wordt beticht, lijkt in het zakenleven nog steeds niet helemaal de kop ingedrukt.
Belangrijkste belemmering
Verschillende sectoren en bedrijven geven allemaal hun eigen invulling aan verduurzaming. Het kan in sommige gevallen niet meer zijn dan voldoen aan de minimale eisen. In andere gevallen wordt er dan juist weer zeer gericht en actiematig aan gewerkt. Het CBS zag in haar onderzoek van september vorig jaar onder bedrijven in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening de focus vooral liggen op een combinatie van maatregelen. Bijna 39 procent van de bedrijven nam maatregelen op het gebied van energie, uitstoot en circulaire economie. Het rapport signaleerde ook de obstakels: ‘Voor bijna een kwart van de ondernemers is de afhankelijkheid van derden de belangrijkste belemmering bij het verduurzamen van het bedrijf. Bijna 13 procent noemt een tekort aan financiële middelen als belangrijkste belemmering.’ De afhankelijkheid van derden geeft aan dat de invulling van verduurzaming niet voor alle sectoren even vanzelfsprekend is. Vaak raakt het een heel ecosysteem. Zo is de bouwsector voor sustainability afhankelijk van duurzame grondstoffen en hergebruik.
Stappen in IT-sector
Efficiënter (en langer) materiaalgebruik, lager energiegebruik, hergebruik en recycling staat inmiddels ook voor het voetlicht in de IT-sector. De sector speelt een rol van betekenis in de transitie naar een duurzamere wereld. Zo zitten er in IT-apparatuur gemiddeld twintig van de dertig door de EU aangewezen kritieke grondstoffen. Slechts vijf daarvan kunnen gerecycled en hergebruik. Dat ook in deze sector de vergroening een aandachtspunt is, werd begin dit jaar duidelijk op de grote technologiebeurs CES in Las Vegas. Bezoekers kon het amper ontgaan: hier was bepaald geen angst voor ‘greenwashing’. Of, zoals het kennisplatform voor ICT-businesspartners ChannelConnect het omschreef: ‘Waar het voorheen vooral ging om de snelste processors, pronkten fabrikanten nu met behuizingen uit ‘oceaan gebonden plastic’, herbruikbare kunststoffen en een minimum aan verpakkingsmateriaal.’ Zelfs koffiedik, concludeerde het platform verrast, wordt inmiddels als grondstof gebruikt.