Het eind 2021 geïntroduceerde Circle-bouwconcept heeft een zeer lage MPG van 0,13 en is daarmee, voor zover we nu weten, het meest circulaire betoncasco van Nederland en waarschijnlijk zelfs van Europa. Circle blijkt inderdaad de succesformule waarop de bedenkers hoopten. De tijd is er rijp voor.
“Om de wooncrisis het hoofd te bieden, zijn nú grote aantallen woningen nodig. Het duurzame betoncasco van het Circle-bouwconcept biedt daarvoor een snelle, hoogwaardige en vooral zeer flexibele oplossing.” Voor Rob Hogendoorn, Commercieel Directeur van CascoTotaal uit Terneuzen, is het een duidelijk verhaal dat beleggers, corporaties, maar ook architectenbureaus, bouwbedrijven en ingenieursbureaus, zeer blijkt aan te spreken. Het circulaire bouwconcept van ingenieursbureau ABT, KAAN Architecten en betonproducent CascoTotaal is een breed inzetbaar basisproduct. Precies wat we nu nodig hebben. Om dat te onderstrepen spreekt Rob van “driedubbel flexibel,” want het betoncasco voegt zich gemakkelijk naar architectonische en inrichtingswensen, is als enkele unit of groot wooncomplex inzetbaar en blijkt ook nog eens zeer levensloopbestendig te zijn. Bovendien liggen de bouw- en installatiekosten aan de goede kant van de streep. Begrijpelijk dat het aantal positieve reacties uit de markt groot is en de eerste projecten in de pijplijn zitten.
Optimaal circulair
Met een Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) van 0,13 euro is het betoncasco van Circle bij voorbaat een winnaar. In de zeer lage MPG-score is alles over de gehele levensduur meegerekend, van winning en transport van de bouwmaterialen naar de fabriek, via de bouwfase en de vele gebruiksmogelijkheden als woonunit, tot de tijdelijke finale waarin het wapeningijzer wordt omgesmolten en het beton tot granulaat verwerkt. Aangezien de fabriek direct naast de Zuiderkanaalhaven van Terneuzen ligt, kan het transport op duurzame wijze plaatsvinden: met elektrische binnenschepen over water en vervolgens met elektrische vrachtwagens over de weg.
Levensloopbestendig
Het betoncasco heeft vaste maten en grote openingen, die enerzijds op velerlei wijze zijn dicht te zetten en af te werken en anderzijds de koppeling tot grotere woonunits vergemakkelijken. De inzetbaarheid als enkele unit (tiny house) of als gekoppelde en gestapelde groep woningen geeft beleggers en corporaties een grote mate van flexibiliteit. Latere aanpassingen zijn eenvoudig te realiseren door wanden weg te halen of juist bij te plaatsen. Compacte starterswoningen kunnen zo uitgroeien tot ruime gezinshuizen en later weer terugkrimpen om meerdere alleenstaanden (jong of oud) te huisvesten enzovoort.
Rob daarover: “We maken al langere tijd een grote denkfout, namelijk om overal grote woningen te willen bouwen. Die zijn daardoor duur. Kiezen we voor een slimmere maatvoering, zoals bij ons betoncasco, dan kunnen we kleiner, maar tegelijkertijd veel flexibeler en goedkoper bouwen. Daarmee spelen we beter in op marktontwikkelingen zoals het groeiend aantal alleenstaanden.”
Loskoppelen drager en inbouw
Architect John Habraken is er beroemd mee geworden: de loskoppeling van drager en inbouw. Voor Circle gaat dat ook werken, want om een flexibele levensloopbestendigheid te realiseren is gekozen voor een slimmere benadering van het installatiedeel. Werden bij de eerste versies van het betoncasco nog leidingen vooraf ingestort, nu staat de installatie geheel los van de cascoproductie. Daarvoor is onder andere ruimte gecreëerd tussen de funderingsbalken. Mede om dat installatietechnische voordeel wordt in Terneuzen nog maar 1 type betoncasco gebouwd, dat zowel op de begane grond als op verdiepingsniveau inzetbaar is. Het maakt ook het hergebruik veel gemakkelijker.
Volwaardig en flexibel
Ook Rob hoort en leest regelmatig de klacht dat flexibele snelbouwunits kwalitatief niet zouden voldoen. Bij Circle speelt dat niet, want de betoncasco’s voldoen af fabriek aan het Bouwbesluit qua bouwfysica, brandveiligheid etc. en ze zijn daarbij ook nog eens zeer duurzaam: “Of ze permanent of tijdelijk worden ingezet speelt bij ons uit oogpunt van kwaliteit dus geen enkele rol. De woonunits kunnen snel op een tijdelijke locatie worden neergezet, maar als na 10 of 15 jaar wordt besloten om ze te laten staan, dan is dat technisch geen enkel probleem.”
De prijs van de woonunits op basis van het Circle bouwconcept spreekt beleggers en corporaties zeker aan. Rob verwacht voor een single unit een basisbedrag excl. BTW van 120.000 – 130.000 euro en voor een grondgebonden woning iets van 170.000 – 180.000 euro. Dat maakt ze op voorhand concurrerend.
Verdere ontwikkelingen
Met het betoncasco is een duurzame basis gelegd. Volgende stappen zijn onder andere het in samenspraak met opdrachtgevers en bouwbedrijven ontwikkelen van specifieke woonconcepten. Daarnaast werkt CascoTotaal aan een dealernetwerk van bouwbedrijven voor specifieke doelgroepen. Ook wordt gedacht aan een tweede productielocatie om de groeiende vraag aan te kunnen. Daar gaan we binnenkort vast meer over horen.
benieuwd naar de mogelijkheden van Circle? Bezoek de website