Essentieel om de concurrentiepositie van de Nederlandse chemische industrie op de lange termijn te behouden: een stabiele en meer voorspelbare regelgeving. Het duurzame en innovatieve tankopslagbedrijf Standic springt ervoor in de bres.
‘Je bouwt niet een tankterminal om hem na vijftien jaar weer te vervangen’
Noem het een dienstbare positie die, als het om verduurzaming gaat, vraagt om een grote mate van flexibiliteit en innovatief denken. ‘We zijn eerst en vooral een logistieke dienstverlener,’ zegt Ronald Ooms over het tankopslagbedrijf Standic. Ooms is directeur van Hametha, het familiebedrijf waar Standic deel van uitmaakt. ‘We zijn niet,’ benadrukt hij, ‘de eigenaar van de chemieproducten die we in onze tanks opslaan. We bepalen ook niet hoe die producten worden aangevoerd. We volgen slechts de bedrijven die de producten maken, beheren en distribueren. En toch werken we wel degelijk met een duurzaamheidsagenda.’ Illustratief daarvoor is de terminal in het vijfde Havendok in de Antwerpse haven. Standic, met twee tankopslaglocaties in Dordrecht, koos een paar jaar geleden voor een forse uitbreiding in de Scheldestad. Paul Voogt, commercieel directeur bij Standic: ‘Een logische plek, een van de grootste chemieclusters van de wereld, goed bereikbaar met spoor, binnenschip en zeevaart. We dienen daar als invoer- en uitvoerhaven voor het achterland, maar ook voor het cluster zelf in Antwerpen.’
Zeer geavanceerd
De terminal in Antwerpen, nu nog met een opslagcapaciteit van ruim 180.000 kubieke meter, is, zegt Voogt, zeer geavanceerd: ‘Er zijn tanks in vrijwel elk type en formaat. Het totale opslagvolume zal de komende jaren verder groeien naar bijna 250.000 kubieke meters. De terminal heeft een gesloten systeem, met voor elke klant en elk product een eigen tank en pomp. Fijn voor de klant die ervan op aan kan dat er geen ander product door de leiding naar zijn opslagtank gaat. Dit scheelt bovendien enorm in schoonmaak en onderhoud. Tegelijkertijd hebben we flink geïnvesteerd in roestvrijstaal materiaal. Dat heeft een kostenplaatje, maar we verlengen de levensduur en ook deze toepassing is onderhoudsvriendelijker.’ Ooms: ‘We kunnen ook flexibeler zijn in de producten die we opslaan. Belangrijk, want we zien de markt snel veranderen. Een groeiend aanbod van circulaire producten bijvoorbeeld, en dat zijn niet altijd de vriendelijkste stoffen.’ Voogt noemt gerecyclede plastics, teruggebracht tot een vloeistof met eigenschappen die funest kunnen zijn voor een tank. Ooms: ‘We hebben daarop het tankmateriaal aangepast om ook in dat segment te kunnen floreren.’
Stabielere regelgeving
De vastbeslotenheid van Standic om duurzaam te groeien en te innoveren in de opslag van chemische producten in Nederland en België botst soms met de verscherpte, ingewikkelder wordende regelgeving. Ooms: ‘De hele sector heeft daarmee te maken: regels die voortdurend veranderen, vergunningen die langer op zich laten wachten. Er is te veel onzekerheid nu, in regelgeving maar ook in producten die klanten willen opslaan. Vandaag de dag moet je biochemicals, biofuels en renewable producten kunnen opslaan waarvan we de karaktereigenschappen op de lange termijn nog niet echt goed kennen. Welk product gaat het uiteindelijk worden? Je bouwt niet een tankterminal om hem na vijftien jaar weer te vervangen. Dat kan niet, het gaat om investeringen van honderden miljoenen in iets dat vijftig jaar moet staan.’ Voogt: ‘Het minste wat we in de sector nodig hebben is een stabielere en beter voorspelbare regelgeving.’ Dat is, benadrukken Ooms en Voogt, essentieel om investeringen veilig te stellen en de concurrentiepositie van de Nederlandse chemische industrie op de lange termijn te behouden.
Leidende positie
Standic, sinds 2007 onderdeel van familiebedrijf Hametha, heeft een leidende positie in de logistieke dienstverlening voor de chemische industrie. Het bedrijf kent een lange geschiedenis (65 jaar), met Dordrecht als oorspronkelijke thuisbasis. Daar streeft Standic naar uitbreiding van de huidige terminal, met de focus op de opslag van hernieuwbare en circulaire producten. De geavanceerde terminal in Antwerpen is speciaal is ontworpen voor de opslag van grondstoffen en additieven voor diverse chemische industrieën. Ondanks de uitdagingen in het investeringsklimaat blijft het bedrijf optimistisch en is het bereid om samen te werken met partners binnen en buiten Europa. Standic staat open voor verdere groei in andere markten, zoals Zuid-Europa.