Liefde maakt blind. En dat is mooi, want zo kun je elkaar nemen zoals je bent. Toch raak je in een relatie niet alleen blind voor zijn minder leuke eigenschappen… En daarmee doe jij jezelf tekort als je er niet over praat met je partner.
Veertig procent van alle vrouwen is zich onvoldoende bewust van de gevolgen van hun financiële keuzes. Zo verliezen ze ongemerkt een stukje van hun financiële zelfstandigheid. Bij de meeste vrouwen gebeurt dat door een ongelijke verdeling van werk en zorgtaken.
Meer balans
Wist je dat vrouwen die na de geboorte van hun eerste kind parttime gaan werken, binnen 7 jaar al zo’n 50% van hun inkomen verliezen? Blijven ze dat doen tot aan hun pensioen, dan bouwen ze zelfs tot €220.000 minder pensioen op dan een fulltime werkende man.
Ga in gesprek
Is die balans bij jullie ook niet helemaal oké? Ga dan eens met elkaar hierover in gesprek. Want ook in een gelukkige relatie is het belangrijk dat je allebei financieel stevig in je schoenen staat. De gevolgen van een scheiding, het overlijden van je partner of arbeidsongeschikt raken, zijn anders groot.
Er zijn voor de kinderen
Laura (31) is parttime docent op het Mbo en heeft samen met haar vriend Thijs een dochter van 4. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet veel snap van financiële zaken. Dat regelt Thijs al sinds we samenwonen. Hij zegt dat ik bewust vermijd om te kijken naar de kleine lettertjes en de grote cijfers, haha. En ja, ik ben toen parttime gaan werken. Dat ging eigenlijk vanzelf, we dachten er niet bij na. Ik wilde er ook gewoon voor de kinderen zijn, er van genieten.”
Draai het om
“Daarin is nu wel iets veranderd”, vertelt Laura. “Thijs begon er zelf over, toen we voor een tweede kindje gingen. Hij stelde toen voor dat hij wat minder zou gaan werken. Eerst vond ik dat raar, ik werkte 20 uur per week. Ik zou toch genoeg tijd voor mezelf hebben én voor de twee kinderen? ‘Draai het eens om’, zei hij toen. ‘Hoe zou jij het vinden als jij wél het beste uit jezelf kon halen en ik thuis het leeuwendeel van de zorgtaken op me zou nemen?’
Sprookje
“Ik zou me flink schuldig voelen”, vindt Laura. “Maar hij had wel een punt en ik vond het eigenlijk heel lief van hem. Het werd tijd dat ik wat meer aan mezelf dacht. Aan mijn eigen ontwikkeling, maar ook om financieel steviger in mijn schoenen te staan. Ik volgde een e-learning van Reality Check van mijn pensioenfonds ABP en kwam er achter hoe ik er financieel voor zou staan als het sprookje klapt, zeg maar. Want bij een scheiding, of het overlijden van Thijs kwam ik er echt slecht uit. Dat zette me aan het denken. Gelukkig heb ik door die training nu meer overzicht en dat stelt me wel gerust.”
Reality Check
Los van een goed gesprek met je partner, is het ook belangrijk dat je zelf weer wat meer grip krijgt op financiële zaken. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Een goed begin is de Reality Check. Hier vind je persoonlijke verhalen, tips en een gratis e-learning die al meer dan 50.000 keer gevolgd is. Je kunt zelfs gratis financiële coaching krijgen. ABP doet dit om mensen te helpen weer grip te krijgen op hun financiën. Als je dat eenmaal hebt, zul je die niet zo gauw meer verliezen!
Gelijke kansen“Vrouwen hebben door de ongelijke verdeling tussen werk en zorgtaken minder financiële vrijheid om eigen keuzes te maken”, vertelt financieel planner en mediator Jacqueline van der Vorm.
“Die ongelijkheid begint vaak bij het krijgen van kinderen. Dat is het moment dat je er met elkaar over praat en afspraken maakt. Dat staat haaks op het gelukkige gevoel dat je dan hebt. Toch moet je voor jezelf opkomen en afspraken maken. Je verdient dezelfde kansen als je partner, toch? ”Verdiep je erin “Praat er daarom samen over, verdiep je in je geldzaken zodat je beter weet welke keuzes je eigenlijk maakt. Hebben jullie straks recht op elkaars ouderdomspensioen? En wat ga jij doen als je partner door een ongeluk niet meer kan werken of van je wil scheiden? Veel vrouwen beseffen pas dan, dat ze hun eigen financiële vrijheid en persoonlijke ontwikkeling hebben opgeofferd. En dat ze er financieel gezien ineens heel anders voor staan.”
Waar begin je
“Je moet alleen wel weten waar je moet beginnen, als je meer wilt snappen hoe je er nu – en straks financieel voor staat. Dat vind ik wel mooi aan het initiatief van ABP. Of je nu single bent of in een relatie zit, met de Reality Check weet je vrij snel hoe kwetsbaar jouw situatie is. En je kunt er met de e-learning ook echt iets aan doen.”
Meer weten over het werk van Jacqueline? Kijk op www.vandervormfp.nl