Onder het motto ‘Maak werk van een schonere wereld’ willen GEO-bedrijven schoolverlaters, doorstromers en wereldverbeteraars interesseren voor een baan in de sector Grondstoffen, Energie en Omgeving (GEO). Het maakt daarbij niet uit of je wel of geen opleiding hebt genoten of over werkervaring beschikt. Vooral jongeren en vrouwen worden uitgenodigd te reageren. Het aandeel jongeren in de sector mag de komende vijf jaar groeien van 8 naar 15%, dat van vrouwen van 15 naar 25%. Kansen voor iedereen dus.
Vanwaar deze oproep aan iedereen met oog en hart voor onze leefomgeving? Het laat zich raden dat de GEO-sector een veelzijdig en breed werkveld beslaat. De naam GEO kwam in de plaats van wat ooit de sector ‘Afval & Milieu’ werd genoemd. De tijden zijn veranderd, er kwamen nieuwe werkgevers op die écht mooie banen in de sector hebben te vergeven. Het idee dat je in een mannenwereld belandt, is inmiddels achterhaald: de instroom van jongeren en vrouwen groeit gestaag.
Afval bestaat niet
Gelukkig weet inmiddels (bijna) iedereen dat afval niet bestaat. Als je afval goed scheidt, kun je materialen immers recyclen tot nieuwe grondstoffen. En die grondstoffen kun je weer gebruiken voor nieuwe producten. Of zelfs voor het opwekken van warmte en elektriciteit. Er zijn dus steeds meer partijen bezig met dezelfde opdracht: werk maken van een schonere toekomst. De GEO-sector is bij uitstek een sector waar vernieuwing en duurzaamheid centraal staan. En waar dus veel banen zijn te vinden.
Alle kanten op
Bij werken in de GEO-sector kun je denken aan de grondstoffen- en afvalverwerking, techniek, transport, reiniging & beheer. Maar ook aan sectoren als energie, bouw en infrastructuur, industrie, ruimtelijke ordening. Kortom, je kunt echt alle kanten op. Het moet wel heel gek zijn als er niet iets tussen zit wat je belangstelling trekt. Van administratief werk binnen tot stoer fysiek werk buiten. De uitdaging is aan jou.
Jouw ontwikkeling voorop
Wat deze aanpak zo bijzonder maakt, is dat je kunt starten in een leuke baan en vandaaruit kunt doorgroeien. Je werkgever bekijkt samen met jou wat je nodig hebt en wenst, ook als het om een (extra) opleiding gaat. Die wordt vaak deels vergoed en je leert tijdens je werk. Eens in de vijf jaar kun je een loopbaanscan aanvragen. Je kunt ook als BBL-leerling aan de slag.
Voor meer informatie: maakwerkvaneenschonerewereld.nl