Bij een vegetarische of veganistische leefstijl denken we al snel aan de dingen die we dan niet mogen. Zonde, want de plantaardige keuken biedt juist ontzettend veel mogelijkheden.
In veel andere culturen staan groenten centraal en zorgen specerijen voor de smaakbeleving
Steeds meer mensen stappen over op een plantaardig(er) eetpatroon, als flexitariër of . Dat heeft namelijk nogal wat voordelen. Volgens het Voedingscentrum verkleint een plantaardiger en minder dierlijk eetpatroon de kans op een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Daarbij is het ook nog eens beter voor het klimaat: plantaardige producten veroorzaken zo’n 10 tot 50 keer minder broeikasgassen dan vlees, zuivel en andere dierlijke producten. Voor een gemiddeld veganistisch eetpatroon wordt dan ook zo’n 60 procent minder uitgestoten dan voor een gemiddeld dieet dat vlees en zuivel bevat. Bovendien is gevarieerd plantaardig eten lang niet zo ingewikkeld als je zou denken. Sterker nog, het is juist heel leuk.
Maak het leuk
Wil je je eetgewoonten omgooien, dan kan dat in het begin best even lastig zijn. Houd het daarom overzichtelijk en behapbaar; stel realistische doelen en doe het op je eigen tempo. Ben je gewend meerdere keren per dag zuivel te gebruiken, dan is een vaste zuivelvrije dag per week al een mooie stap. Maak het leuk voor jezelf en doe het samen met een vriend(in), wissel nieuwe recepten uit of doe mee aan de Vegan Challenge. Of maak er een sport van om jouw favoriete plantaardige ontbijt of lunch te vinden. Er zijn tal van alternatieven voor die boterham met kaas, zoals gegrilde groenten, hummus en (verse) groentespreads.
Food-inspiratie uit de hele wereld
Het leukste en lekkerste aan plantaardig eten is misschien wel de eindeloze inspiratie van over de hele wereld. De westerse keuken is grotendeels gebaseerd op vlees en zuivel, maar in veel andere eetculturen, zoals de mediterrane staan juist groenten centraal en zorgen kruiden en specerijen voor de smaakbeleving. Gelukkig maar, want zo kun je je als kersverse veganist volop laten inspireren. Neem bijvoorbeeld de kleurrijke Midden-Oosterse recepten van Claudia Roden (“Med”), Yotam Ottolenghi (“Simpel”) en Sami Tamimi (“Jerusalem”). Denk ook aan de Vietnamese keuken, die geliefd is om de uitgebalanceerde smaakcombinaties, of een Thaise of Indiase curry, waarin pittige kruiden en het romige van kokosmelk zo goed worden samengebracht. Een ander voorbeeld is de Noord-Afrikaanse keuken, waarin een warme, kruidige maaltijd zoete vruchten bevat, en de typisch Marokkaanse specerijenmix Ras El Hanout. Kruiden en specerijen zijn. ook nog eens rijk zijn aan antioxidanten.
Een weekje zonder
Overweeg jij over te stappen naar een plantaardig(er) voedingspatroon? Doe dan mee met de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel, van 4 tot 10 maart. Kijk voor meer informatie op Weekzondervlees.nl.