De agrifoodsector is een grote onbekende voor veel mensen, terwijl we het heel gewoon vinden dat dagelijks alle voedsel van de wereld in de supermarkt ligt, zegt FNLI-directeur Cees-Jan Adema.
Recycling is de belangrijkste pijler onder de circulaire economie
Bij de hele keten erachter, of de baanbrekende innovaties op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, staan we nauwelijks stil. De Nederlandse levensmiddelenindustrie is de tweede industriële sector van Nederland, vertelt de directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Het overgrote deel daarvan, rond de 95%, bestaat uit kleine bedrijven met een sterke band met de lokale gemeenschap. De sector is voortdurend bezig om de samenstelling van voeding te verbeteren en gezonder te maken. Adema: ‘In samenwerking met Wageningen Universiteit en boeren komen er continue nieuwe, betaalbare en gezonde producten op de markt. Met langetermijncontracten help je boeren die kiezen voor regeneratieve en biologische teelt op weg. Bij zuivel- en vleesproducenten zie je initiatieven met hybride producten, waarin ook plantaardig eiwit wordt verwerkt.’ De geopolitiek en de klimaatverandering raken de sector hard, vertelt Adema. ‘Na de inval van Rusland in Oekraïne was een tijdlang amper zonnebloemolie beschikbaar en de effecten van klimaatverandering zien we terug in de sterk schommelende prijzen voor bijvoorbeeld aardappels, koffie en cacao. Dat maakt de boodschappen een stuk duurder, wat niet altijd een leuke boodschap is.’
Investeren in duurzaamheid
Het terugdringen van voedselverspilling en verpakkingen zijn twee belangrijke duurzaamheidsdoelen. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 1,6 miljard kilo voedsel verspild. Met Samen Tegen Voedselverspilling probeert FNLI dit te verminderen, bijvoorbeeld door consumenten te helpen met houdbaarheidsdata en producenten met het inzichtelijk maken van grondstoffenverlies en reststromen. ‘We kijken hoe je minder grondstoffen kan verspillen, bijvoorbeeld door efficiënter te produceren en reststromen in te zetten als diervoer of biomassa.’ Bij verpakkingen wordt ingezet op het gebruik van recycleerbare materialen. ‘Het is belangrijk om je product langer houdbaar te maken en voor de voedselveiligheid. Tegelijkertijd is hergebruik van materialen de belangrijkste pijler onder de circulaire economie. ‘Er zijn simpele dingen waarop je kunt letten om de eigen verpakking goed recyclebaar te maken. Bijvoorbeeld door zo min mogelijk plasticsoorten door elkaar te gebruiken. Of een etiket dat van hetzelf- de materiaal is als de verpakking zelf. Dat maakt de recycling een stuk makkelijker.’