Als het aan het demissionaire kabinet ligt, ben je als huiseigenaar vanaf 2026 verplicht om een hybride warmtepomp te installeren bij het vervangen van de cv-ketel. Wat betekent dit? En vanwaar deze verplichting?
Twee op de tien woningeigenaren hebben nog nooit gehoord van een hybride warmtepomp. Drie op de tien hebben er wel van gehoord, maar weten niet wat het is, blijkt uit onderzoek onder 1.028 woningeigenaren door Motivaction in opdracht van Milieu Centraal.
Voordelen
Zelfs als de soep niet zo heet wordt gegeten als deze is opgediend, omdat de maatregel wordt aangepast na de verkiezingen, is het interessant om je als huiseigenaar te verdiepen in de voordelen van de hybride warmtepomp. Want ook zonder verplichting wordt de aanschaf van een hybridewarmtepomp fors gestimuleerd met een stevige subsidie. Tot en met 2030 is 150 miljoen euro beschikbaar. Iets wat slechts drie van de tien woningeigenaren weten, blijkt uit eerder genoemd onderzoek.
De hybride en warmtepomp heeft een aantal belangrijke voordelen: de installatie is compact en past in vrijwel elke woning. Een extra voordeel is dat je de hybride warmtepomp kunt bij plaatsen bij je bestaande cv-ketel. Je hoeft dus niet te wachten tot je bestaande cv-ketel toe is aan vervanging. Bovendien bespaar je tot 70 procent op je gasverbruik, ook als je huis nog niet goed is geïsoleerd.
Dit is de belangrijkste reden voor de verplichtstelling van het kabinet. De installatie van tussen de 1 en 2 miljoen hybride warmtepompen tot 2030 levert een forse bijdrage aan de doelstellingen van het klimaatakkoord. Tegelijkertijd is het een gunstige oplossing voor een woning met hoge stookkosten.
Energierekening
De verplichting geldt niet voor monumenten en appartementen of als de terugverdientijd langer is dan 7 jaar. Hetzelfde geldt als er dure aanpassingen nodig zijn aan het verwarmingssysteem. Niet iedereen heeft het spaargeld op de rekening staan voor de installatie van een hybride warmtepomp. Je kunt geld opzetten voor het moment dat de cv-ketel toe is aan vervanging of een lening afsluiten.
Om de investering toch mogelijk te maken is het Nationaal Warmtefonds in het leven geroepen voor huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of die onvoldoende ‘leenruimte’ hebben. Deze verstrekt een lening onder zeer gunstige rente-en aflossingsvoorwaarden. Het is een overweging om niet te wachten tot je het geld voor de warmtepomp bij elkaar hebt gespaard en een rekensom probeert te maken. Een grote kans dat de conclusie luidt dat je elke maand dat je langer wacht geld laat liggen, dankzij een lagere energierekening in het vooruitzicht.