Steeds meer werkgevers hebben ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en streven naar sociaal verantwoord werkgeverschap, met aandacht voor de gezondheid en het
welzijn van hun medewerkers. Met haar werkwijze ‘Good Doing Food’ verzorgt bewuste cateraar Vitam dagelijks vers, gezond en duurzaam eten en drinken op het werk. Hiermee draagt ze bij aan het behalen van die doelstellingen en aan vitale organisaties.
Hoe Vitam dit doet? Door vers, gezond en lekker te koken op locatie, met een duurzame werkwijze. ‘We willen dat de voedselketen verandert, daarom maken we bewuste keuzes voor het eten en drinken,’ vertelt Jørgen Vestjens, CEO a.i. van Vitam. Dat is ook de drijfveer voor twee baanbrekende initiatieven: het Land van Vitam en de samenwerking met de nieuwe Boerschappen versgroothandel. ‘Met deze twee initiatieven verzorgen we lekker, gezond en duurzaam eten op het bord van onze 30.000 dagelijkse gasten op ruim 300 locaties.’
Het Land van Vitam
‘Traditionele landbouw put de bodem uit en zet biodiversiteit onder druk. Daarom zijn we ons gaan richten op regeneratieve landbouw. Zo kwamen we samen met Schevichoven Groeit! op het idee voor het Land van Vitam: in Zuid-Limburg is een teler speciaal voor Vitam omgeschakeld naar regeneratief. De groenten die van het Land van Vitam komen verwerken wij in het aanbod op onze locaties in Limburg.’ Met regeneratieve landbouw kan de bodem herstellen, maar de aanlooptijd is het lastigst. ‘Het kost ongeveer 7 jaar qua aanloop voordat je sterke grond hebt met een opbrengst die niet onderdoet voor traditionele landbouw. Daarom beginnen veel telers er niet aan. Wij hebben deze teler afnamegarantie geboden, zodat hij de overstap naar regeneratief kan maken.’
Direct van de boer
‘We wilden af van niet-transparante ketens, zodat we boeren en producenten kunnen helpen duurzamer te werken. Deze overtuiging zagen we ook bij onze partner Boerschappen. Zo ontstond de droom om vanuit transparante ketens producten in te kopen voor onze restaurants, zodat duurzaamheid en gezond eten geborgd zijn. En dat is nu de werkelijkheid: Boerschappen heeft een versgroothandel opgezet met producten die ze rechtstreeks bij de boer vandaan halen. Die kopen wij in voor onze locaties. Zo zijn onze opdrachtgevers verzekerd van duurzame catering én bevorderen we gezonder en bewuster eetgedrag op het werk. Dát is bijdragen aan duurzame en vitale organisaties.’