Duurzaam verwarmen betekent energiezuinig verwarmen en geen CO2 uitstoten. Hierbij kunnen warmtepompen en isolatie een groot verschil maken, zeker wanneer je duurzaamheid en comfort wilt combineren.
Nu de winter er is, willen we allemaal een gezellig en vooral warm huis.
Helaas is het behaaglijk warm houden van je huis een grote kostenpost; ongeveer de helft van de energierekening gaat naar verwarming en achttien procent naar warm water. Door energiezuinig en duurzaam te verwarmen bespaar je niet alleen geld, maar help je ook het klimaat.
Het merendeel van de Nederlandse huizen heeft op dit moment nog een cv-ketel op aardgas. Om klimaatverandering te beperken, moeten we het gebruik van fossiele energie drastisch verminderen. In 2030 moet het gasverbruik aanzienlijk lager zijn. Koop je nu alsnog een nieuwe HR-ketel, dan zou dat dus best je laatste kunnen zijn. Verstandiger is echter om niet te wachten tot je cv-ketel kapot is en je in de kou zit, maar nu al na te denken over vervanging!
Een goede, meer duurzame optie dan de traditionele ketel is een hybride warmtepomp naast je nieuwe cv-ketel. Deze kleine elektrische unit gebruikt buitenlucht om je huis te verwarmen en neemt daarmee het grootste deel van het werk op zich. De cv-ketel springt alleen bij op koude dagen, en voor warm water. Je verbruikt dan wel meer stroom, maar je bespaart tot wel zestig procent op gas!
Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp, waardoor je helemaal geen gas meer nodig hebt. Dit vereist wel een goed geïsoleerd huis met radiatoren die groot genoeg zijn voor lage temperatuurverwarming. Een goed geïsoleerd huis heeft in de winter weinig warmte nodig. Warmte ontsnapt snel via dak, muren, ramen en vloer. Goede isolatie is als een warme deken voor je huis, en dat betekent lagere energiekosten en een comfortabeler en groener leven.
Isoleren is een investering, maar met de juiste subsidies en leningen wordt het een slimme zet voor zowel comfort en duurzaamheid. En dat je woning door een goede isolatie in waarde stijgt is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Dus of je nu zelf aan de slag gaat of professionals inschakelt: wacht niet langer, maar maak je huis klaar voor een duurzame, warme winter.