Werkstress gerelateerd verzuim kost miljarden per jaar, maar de aanpak ervan laat vaak te wensen over. Kannick onderscheidt zich met een uniek en succesvol multidisciplinair herstelprogramma.
Kannick staat voor “Kan ik” en is het nieuwe bedrijfszorglabel van revalidatiecentrum Winnock. Centraal staat de begeleiding van werknemers met fysieke en vermoeidheidsklachten, waarbij psychologen, fysiotherapeuten en reintegratiedeskundigen nauw samenwerken. Jack van de Klundert, bewegings- en reintegratiedeskundige van Kannick: “Vaak hebben mensen al behoorlijk wat onderzoeken bij verschillende specialisten achter de rug en belanden ze in een vicieuze cirkel. Vermoeidheid of pijn waarvoor geen oorzaak wordt gevonden, dat heeft een negatief effect op de mentale conditie.” Of andersom, vult Dennis Voorendt, psycholoog bij Kannick, aan: “Veel mensen met een burn-out hebben een hoog arbeidsethos en gaan daarbij over hun grens heen. Maar ons biologisch systeem heeft evenwicht nodig, het raakt in de stress als dat er niet meer is.”
Multidisciplinaire aanpak
De wisselwerking tussen fysieke klacht en mentale kracht is voor de specialisten van Kannick een belangrijk uitgangspunt. Van der Klundert: “We bieden een periode van intensieve behandeling met voor- en na begeleiding voor mensen met bijvoorbeeld burn-out of, zoals we nu ook tegenkomen, vermoeidheidsklachten na corona. Dat zijn groepssessies en individuele begeleiding waarin ik dagelijks overleg met collegas van ons team van professionals. “Fysiek leer ik mensen op een lager niveau te starten dan ze kunnen en dan stapsgewijs weer op te bouwen. Daarbij leer ik een cliënt ook hoe je kunt aanvoelen wanneer je een stap te veel zet. Of te weinig.”
De unieke multidisciplinaire aanpak van Kannick, onderdeel van het Zorg van de Zaak Netwerk, is succesvol, ook omdat de persoon centraal staat en niet de klacht. De omgeving van de cliënt wordt actief betrokken bij het programma. Voorendt: “We voeren gesprekken met de direct leidinggevende en met de partner of een familielid. Wat is hun visie? Wat voor bijdrage zouden ze kunnen leveren aan het herstel? We proberen cliënten weer het gevoel te geven dat ze controle hebben over hun functioneren. Dan ontstaat er een nieuwe balans en nemen spanning en klachten af.”
Voor meer informatie over behandelingen bezoek de website