“Aluminium is bij uitstek een materiaal dat past bij het begrip circulaire economie. We zetten al jaren in op programma’s die aansluiten op het duurzaam inkoopbeleid,” vertelt Leopold Moormann, Managing Director Hydro – Pole Products.
Afgeschreven lantaarnpalen worden door Hydro gedemonteerd om ze vervolgens op te knappen of te recyclen tot nieuwe lantaarnpalen. “Het is een praktische manier om de cirkel rond te maken. We werken met een aantal aluminiumlegeringen die je probleemloos opnieuw kunt smelten.” Moormann vergelijkt het met bakken en braden: “De ene keer moet er wat meer van materiaal A of B bij, maar uiteindelijk is het makkelijk om een ‘smelt’ te krijgen die net zo goed is als de oude legering, zonder kwaliteitsverlies.”
Steeds minder CO2-uitstoot
Recycling van aluminium kost slechts 5% van de energie die nodig is bij het volledige proces om bauxiet om te zetten in aluminium, stelt Sustainability Director Hydro Extrusion Jean-Marc Moulin. “We zijn bezig de CO2-uitstoot verder te verlagen. Dat doen we met duurzame energie, bijvoorbeeld uit waterkracht. Bovendien kun je aluminium al omsmelten bij 660 graden Celsius.” Hydro investeert in technologie om het aandeel post-consumer aluminiumschroot te vergroten, om zoveel mogelijk gebruikt aluminium, dat al een levensduur achter de rug heeft, in de kringloop te houden.
Eindeloos ontwerp
De milieuprestatiewaarde
was lang gericht op de productie, maar zaken als de levensduur en het onderhoud leggen gelukkig steeds meer gewicht in de schaal. “Onze lantaarnpalen staan in de milieudatabase van Nederland met een levensduur van 50 jaar. Na een opfrisbeurt kunnen ze opnieuw 50 jaar door.” Als het aan Moulin ligt wordt bij het ontwerp en de materiaalkeuze meer gekeken naar het tweede en derde leven van een product. Binnen Hydro noemen ze dit Eco-Design.
“In het hart en hoofd van ingenieurs wordt nog veelal in staal gedacht. Aluminium
is een jong metaal. Met de Eurocode voor aluminium is het steeds meer inzetbaar voor technische constructies.”
Met Hydro CIRCAL en Hydro Reduxa heeft Hydro twee groene, circulaire productlijnen. Bezoek voor meer informatie de website