• Publicaties
  • Adverteren
  • Contact
maandag 30 juni 2025
Podcasts
Logo van Topic Nederland
Volg ons ook via
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers
Klein formaat logo van Topic Nederland
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers
Mobiel logo van Topic Nederland
Back home
  • Publicaties
  • Adverteren
  • Contact
© 2025 Topic Media Agency B.V.
Powered by Bullzeye Media
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers

Een dag zonder vlees is goed voor de planeet

AlgemeenDuurzaamheid
10 jun 2022
2 min. leestijd

Steeds meer Nederlanders (55%) eten drie dagen per week of vaker vegetarisch. De impact op het milieu (37%) en dierenwelzijn (34%) zijn de belangrijkste reden om minder vlees te eten (bron: Motivaction/Voedingscentrum). Het wordt gemakkelijker gemaakt door de steeds betere vleesvervangers en de populariteit van de kookboeken van Yotam Ottolenghi, Alexandra Penrhyn Lowe en Mari Maris.

In 2030 moet 60% van de eiwitten die we eten afkomstig zijn van plantaardige bronnen en 40% van dierlijke bronnen. De eiwittransitie, zoals dit doel heet, is nodig om de wereldbevolking te kunnen voeden. Minder dierlijke eiwitten is goed voor de gezondheid, zolang je maar voldoende plantaardige eiwit binnenkrijgt, stelt het Voedingscentrum. Vleesvervangers spelen daarin een cruciale rol. Op een dag zonder vlees willen veel mensen nog steeds een ‘vleesmaaltijd’, dus gaan ze op zoek naar vegetarisch gehakt, een vegaburger of een plantaardig alternatief voor kip. Een oude liefde vergaat niet én is de referentie qua smaak en beleving. Vleesvervangers gaan steeds meer op echt vlees te lijken. Producenten van vleesvervangers doen er alles aan om de textuur en het mondgevoel van vlees te benaderen. Dat lukt steeds beter, onder meer met de innovatieve plantaardige ingrediënten voor vleesvervangers van producenten als het Zeeuwse Meatless.

Lees ook

Zelfs de traplift is anno 2022 slim én sexy

Duurzaam ondernemen: de toekomst van de voedingsindustrie

Groene Michelinster

Geen vlees, vis en zuivel en in twee jaar tijd een tweede Michelinster. Veganistisch restaurant De Nieuwe Winkel staat sinds drie weken in een exclusief rijtje van 21 Nederlandse tweesterrenrestaurants. De plantaardige alternatieven zijn minstens zo lekker, verklaarde chef-kok Emile van der Staak bij het in ontvangst nemen van de tweede ster.

De beroemde Franse driesterrenchef Alain Passard van restaurant L’Apèrge is dé wegbereider van de vleesloze revolutie in de sterrentent. In 2001 meldde hij zich op het hoofdkantoor van Michelin met de mededeling dat hij voortaan alleen nog maar met lokale, seizoengebonden groenten zou koken. De groenten worden zelf geteeld. Tegen elke verwachting in behield het restaurant het jaar erop alle drie de sterren. Het was de start van de groene revolutie in de keuken. Plantaardig en duurzaamheid in en om de restaurantkeuken zijn steeds belangrijker. Sinds twee jaar deelt Michelin groene sterren uit, voor restaurants en chefs die kiezen voor ‘ethische leveranciers en producenten’ en plastic en afval weren. Nederland telt acht groene sterren.

”Vleesvervangers gaan steeds meer op echt vlees te lijken.”

Gerelateerde artikelen

Banken onder druk: digitale transformatie geen keuze meer maar noodzaak
Algemeen

Banken onder druk: digitale transformatie geen keuze meer maar noodzaak

26 juni 2025
Zo laat je je huis ook deze zomer veilig achter
Algemeen

Zo laat je je huis ook deze zomer veilig achter

26 juni 2025
Wie past er op jouw huis tijdens de zomervakantie?
Algemeen

Wie past er op jouw huis tijdens de zomervakantie?

26 juni 2025
Onbekommerd genieten van de zomer: Met deze tips verklein je de kans op inbraak en brand
Algemeen

Onbekommerd genieten van de zomer: Met deze tips verklein je de kans op inbraak en brand

26 juni 2025

Volg ons

Topic

  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers
  • Podcasts

Navigatie

  • Publicaties
  • Adverteren
  • Voorwaarden
  • Privacybeleid
  • Cookiebeleid
  • Contact

Dossiers

Dossiers

Zorgeloos de zomer in met slimme tips en betrouwbare oplossingen

27 juni 2025
Dossiers

Hervonden zelfvertrouwen

26 juni 2025

© 2025 Topic Nederland is onderdeel van Topic Media Agency B.V. — Alle rechten voorbehouden — Privacy-instellingen

Publicaties
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Gezondheid
  • Dossiers
Adverteren | Podcasts | Contact

© 2023 Topic Media Agency B.V. — Powered by Bullzeye Media

Topic Nederland
Cookievoorkeuren
Topic Media Agency B.V. verzamelt met cookies informatie over je apparaat, locatie, browser en surfgedrag. Deze informatie combineren we in één profiel met de data die je zelf deelt op onze sites en apps, zoals wanneer je een account aanmaakt.

We gebruiken deze cookies en dit profiel om het gebruik van onze sites en apps te analyseren, om onze inhoud en marketingberichten voor jou te personaliseren, en om je relevante advertenties te tonen. Onze advertentiepartners gebruiken cookies om je gepersonaliseerde advertenties te tonen, om advertentiemetingen en doelgroepenonderzoek uit te voeren, en om hun diensten te ontwikkelen. Sommige partners kunnen ook je precieze geolocatie gebruiken om advertenties voor jou te selecteren. Dit kan alleen als je hier toestemming voor geeft.

Geef toestemming of stel je eigen keuze in

Jouw toestemming kun je opnieuw aanpassen via de privacy-instellingen onderaan deze website. Lees meer in ons Privacy- en Cookiebeleid.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel om het gebruik van een specifieke dienst mogelijk te maken die uitdrukkelijk door de abonnee of gebruiker is aangevraagd, of met als enig doel de overdracht van een communicatie via een elektronisch-communicatienetwerk uit te voeren.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang uitsluitend voor statistische doeleinden. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is vereist om gebruikersprofielen aan te maken om advertenties te verzenden, of om de gebruiker op een website of over meerdere websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Instellingen
{title} {title} {title}