Hybride werken is bijna niet meer weg te denken. De combinatie van op kantoor werken en thuiswerken heeft een grote vlucht genomen door de coronapandemie en zal waarschijnlijk niet zo gauw meer verdwijnen. Dit heeft verschillende verstrekkende veranderingen in het kantoorleven teweeggebracht. In dit stuk bespreken we de belangrijkste ontwikkelingen.
Werken waar je wil
Hoewel dit zeker niet bij elke werkplek het geval is, zien we steeds vaker dat mensen vanuit allerlei plekken van de wereld werken voor Nederlandse werkgevers. Deze digital nomads zijn niet gebonden aan een plaats – zolang er maar een goede internetverbinding beschikbaar is. Of het nu Zuid-Afrika, de Canarische eilanden of Indonesië is, je zult er ongetwijfeld backpackers uitgerust met een laptop tegenkomen. Dit avontuur is echter niet voor iedereen weggelegd. Voor de meeste mensen is het juist de combinatie van thuis en op locatie werken die het meest aanspreekt (bron: TNO). Tussen de belletjes door een was kunnen doen, de file vermijden en aan je eigen eettafel lunchen – thuiswerken brengt duidelijk voordelen met zich mee. Maar zoals we tijdens de lockdowns hebben gemerkt, is totaal aan huis gekluisterd zitten bepaald niet ideaal. De korte gesprekken bij het koffieapparaat, een collega die even over je schouder meekijkt of een fysieke vergadering zijn veel werknemers net zoveel waard en belangrijk voor het gevoel erbij te horen.
Van eigen bureau naar flexplek
Doordat het werk op kantoor vaak wordt afgewisseld met thuiswerken, zijn veel kantoorplekken niet meer volledig bezet. Dit heeft er op sommige kantoren voor gezorgd dat het ‘traditionele’ model van het hebben van een vast bureau is ingewisseld voor het ‘flexplek’ model. Anders dan bij het kantoortuin model gaat het er bij het flexplek model niet om hoe de kantoorruimte eruitziet, maar hoe er gebruik van wordt gemaakt. Het hoeft bij een flexplek kantoor dus niet zo te zijn dat het een grote open ruimte betreft met gemeenschappelijke tafels, zoals bij een kantoortuin doorgaans het geval is. Een flexplek kantoor kan bijvoorbeeld ingericht zijn met afgeschermde eenpersoonsbureaus. Anders dan bij een ‘traditioneel’ model is het echter zo dat werknemers kunnen kiezen waar ze gaan zitten. Waar de thuiswerk omgeving zo persoonlijk is als het maar kan, is de kantooromgeving bij flexwerken ontdaan van persoonlijke items zoals fotolijstjes.
Voorbij het videobellen
Met de ontwikkelingen in het kantoorleven gaan nieuwe technologieën gepaard die het op afstand werken makkelijker maken. Zoom en Teams zijn tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van kantoorwerk. Maar ondanks dat dit soort apps om mee te videobellen handig zijn voor onlinecommunicatie, hebben ze ook beperkingen. Een belangrijke beperking is dat de minuscule sociale signalen waarmee mensen communiceren niet worden overgebracht bij het videobellen (bron: TNO). Misverstanden, onopgemerkte zinsspelingen of grapjes die niet aankomen zijn daarvan mogelijk het resultaat. Gelukkig zijn er ook innovatieve technologieën in ontwikkelingen die een ‘levensechte’ onlinewereld creëren. Denk bijvoorbeeld aan Virtual Reality (VR) toepassingen, waarmee 3D online vergaderingen kunnen worden georganiseerd. Veel van dit soort ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen, maar het zal niet lang duren voordat dit soort technologieën tot de praktijk van de dag behoren.