Allianz Direct maakt verzekeringen makkelijker, sneller en toegankelijker door de “digital first”- strategie, waarbij je onder andere schade via je smartphone regelt. Dit alles vanuit de missie en visie om “digitally unbeatable” en de nummer één Europese online verzekeraar te worden.
Je meldt de schade online en kunt direct foto's van de schade meesturen
De campagne van Allianz Direct die komende week van start gaat, heeft als kernboodschap dat Allianz Direct in alles “digital first” is, vertelt Ron Adams, Head of Marketing & Sales. ‘In de belevingswereld van de moderne consument moet het contact net zo makkelijk zijn als bij Thuisbezorgd, Booking of Uber. Dus moeten wij ervoor zorgen dat processen digitaal naadloos verlopen.’ Als voorbeeld gebruikt hij een schade bij het inparkeren. ‘Je meldt de schade online en kunt direct foto’s van de schade meesturen. We nemen de schade meteen in behandeling en geven je ook relevante informatie terug. Zoals waar je naartoe kunt als je vervangend vervoer nodig hebt. Bovendien ben je ook nog eens voordeliger uit omdat je direct online verzekerd bent.’ Klanten kunnen zelf snel en makkelijk hun verzekering regelen. ‘Op basis van je persoonlijke profiel krijg je een premie die bij je past, waardoor we voor veel doelgroepen zeer scherp geprijsd zijn.’ Consumenten die meerdere verzekeringen afsluiten bij Allianz Direct krijgen korting. Allianz Direct staat in Nederland vooral bekend omdat het een van de grootste partijen is in autoverzekeringen. Deze staan bijna altijd in de top 3 en vaak zelfs op positie 1 bij Independer, de grootste vergelijkingssite voor financiële producten. Daarnaast biedt de verzekeraar ook woonverzekeringen en reisverzekeringen aan en staan nieuwe verzekeringsproducten op de planning voor de tweede helft van 2025.
Digital first
‘In 2019, toen we van merk zijn veranderd van AllSecur naar Allianz Direct, hebben we binnen Allianz Direct de kans gekregen om een heel nieuw IT-platform te bouwen. Daar draaien inmiddels vijf landen op.’ Het grote voordeel is dat het platform hele- maal van onderaf – “digital first” kon worden opgebouwd. Hierdoor heeft Allianz Direct een koploperspositie ingenomen in de digitale transformatie. ‘We konden nadenken: hoe moet het er uitzien voor de toekomst en hoe kunnen we dat zoveel mogelijk stroomlijnen en schaalbaar maken. Het zorgt ook voor beheersbare kosten. We plukken dagelijks de vruchten, dat we het online systeem van de toekomst hebben kunnen bouwen.’ Adams benadrukt dat verzekeren nog steeds mensenwerk is, óók in het smartphone tijdperk. ‘Onze mensen maken echt het verschil. We hebben een heel sterke Allianz Direct-cultuur, waarbij we onze medewerkers stimuleren om hun expertise te delen hoe we het nog beter kunnen maken voor onze klanten. Een bedrijf moet continue de verandering omarmen om bij te blijven bij de wensen van de moderne consument. En niet andersom. We kunnen de consument niet opleggen hoe wij het proces het liefst hebben.’
Leefwereld consument
De digital first aanpak lijkt te wer- ken. Klanten ervaren het als snel en gemakkelijk. Zo’n 80% van de claims wordt inmiddels digitaal gemeld en meer dan 85% van de klanten gebruikt digitale kanalen voor service-vragen. Dat wil niet zeggen dat je de schadeafdeling van Allianz Direct niet meer kunt bellen, benadrukt Adams. ’Zoals gezegd, blijft verzekeren “people business” We hebben gelukkig nog veel collega’s die dagelijks achter de telefoon of chat zitten bij de schade- en serviceafdeling. Als je er niet uitkomt, zorgen wij ervoor dat je persoonlijk door ons verder wordt geholpen. Uiteindelijk gaat het erom de juiste balans te vinden tussen digitale efficiëntie en menselijke interactie.’ Voor reizigers staat een 24/7 alarmcentrale – Allianz Partners – altijd klaar om hen weer op weg te helpen. ‘Als je ergens gestrand bent of er is een crisis, dan maken zij het verschil als het gaat om echte service. Dat is een van de grootste voordelen van deel uitmaken van een grote groep.
Gen Z is vaker onverzekerd
Uit onderzoek van DCVF (maart 2024) blijkt dat een groot deel van Gen Z, de jonge generatie tussen de 18 en 27 jaar, geen aansprakelijkheidsverzekering heeft. ‘Ze snappen niet goed waar het product voor is. Maar als je het ze eenmaal uitlegt, begrijpen ze het meteen en vinden ze het heel relevant. Ze herkennen wel het risico – dat je zonder opzet schade kunt veroorzaken zonder goed na te denken over de consequenties,’ vertelt Ron Adams van Allianz Direct.