Van de thuiswonende 65-plussers heeft één op de 12 (hoog risico op) ondervoeding en van de 65-plussers met thuiszorg zelfs één op de 6. Het is een groeiend probleem.
We worden steeds ouder en willen en/ of moeten zolang mogelijk zelfstan- dig thuis wonen, maar bij ouderen en zieken ligt ondervoeding op de loer. De 65-plussers met thuiszorg en/of slechte eetlust en de groep die alleenstaand is lopen extra risico op ondervoeding, evenals de 85-jarigen.
Zelfredzaamheid
Door een tekort aan voedingsstoffen neemt niet alleen de vetmassa af, maar ook de spiermassa en de spierkracht met gevolgen voor het dagelijks functioneren en de zelfredzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen halen, huishoudelijke klusjes, traplopen. Ook neemt de weerstand af, duurt het herstel na een ziekte langer én er is er een grotere kans op vallen. Hoewel de cijfers van ondervoeding bij ouderen hoog zijn, wordt dit helaas niet of onvoldoende gesignaleerd en té vaak onopgemerkt. Ook ouderen en zieken met overgewicht of obesitas kunnen ondervoed zijn. Recent onderzoek laat zien dat bij deze groep ondervoeding even vaak voorkomt als bij patiënten met een gezond gewicht. Wees daarom alert dat achter overgewicht soms ondervoeding schuil gaat. Het Kenniscentrum Ondervoeding vraagt waakzaam te zijn op ondervoeding, zeker als je ziek of ouder bent. Verlies je onbedoeld gewicht, heb je een slechte eetlust, neemt je conditie af? Op de website goedgevoedouderworden.nl kun je je zelf testen en adviezen lezen wat te doen om ondervoeding tegen te gaan. Wees extra alert als iemand net uit het ziekenhuis komt, recent zijn of haar partner heeft verloren, weinig buiten komt, moeizaam loopt en veel zit, klachten heeft als pijn, angst of koorts of eenzaam is. Goede voeding met voldoende eiwitten, energie (kilocalorieën) en beweging dragen bij aan het behoud van spierkracht en conditie. Eiwitrijke producten zijn: melk, yoghurt, kwark, skyr, kaas, eieren, vlees(vervangers), vis, gevogelte, noten en pinda’s, sojaproducten en peulvruchten. Ook familie, omgeving en werkers in zorg en welzijn vragen we signalen van ondervoeding vroegtijdig te herkennen en samen te bespreken hoe dit tegen te gaan. Een diëtist kan hierbij helpen.
Van 10 t/m 14 november is de Week van Ondervoeding. Hiermee hoopt het Kenniscentrum Ondervoeding met extra aandacht voor dit urgente probleem de bewustwording te vergroten en de aanpak in Nederland te verbeteren.






