In één jaar tijd heeft de rente in stappen de weg omhoog ingezet. Wat ook helpt is dat de hogere rente ook voorzichtig de concurrentie tussen banken op gang brengt. Voor spaarders loont het om weer rond te kijken waar het spaargeld het meeste opbrengt.
Als je je spaargeld bij een andere bank hebt staan, is het makkelijker om van het geld af te blijven
In Trendzicht 2024 constateert AFM een internationalisering van de financiële sector in Nederland. Samen met een andere trend, een toenemende digitalisering, zorgt dit voor toenemende dienstverlening over de landsgrenzen heen. Dat betekent meer aanbod, en dus ook meer concurrentie. Voor de Nederlandse spaarder is er meer te kiezen. Dat is te zien in de cijfers. De hoeveelheid spaargeld in het buitenland is niet groot, 1,8% van het totale spaartegoed, maar is in twee jaar tijd evengoed verdubbeld. De AFM waarschuwt tegelijkertijd voor financiële criminaliteit, in de vorm van malafide buitenlandse aanbieders. Controleer dan ook goed of het spaargeld onder het depositogarantiestelsel valt, zodat u uw geld terugkrijgt – tot € 100.000 – als de bank failliet gaat.
Depositosparen
Er is nog een andere trend: depositosparen maakt een gestage opmars. In een jaar tijd, tussen oktober 2022 en oktober 2023, is het totaal aan spaargeld met vaste looptijd met 15 miljard euro gegroeid tot € 73,8 miljard. De reden hiervoor ligt in de ontwikkeling van de oplopende spaarrentes die banken bieden. Het verschil in rente tussen een vrij opneembare spaarrekening en een spaardeposito met een vaste looptijd ligt veelal meer dan 1,0% uit elkaar.
Ook als je je geld niet voor langere tijd wilt vastleggen, omdat het geld van je spaarrekening vooral ook je buffer is, is er genoeg voordeel te halen als je verder kijkt dan je eigen bank. Banken binnen Nederland en in het buitenland bieden vaak veel hoger spaarrentes. Wat ook handig is, als je je spaargeld bij een andere bank hebt staan is het makkelijker om van het geld af te blijven. Het is echt je spaargeld. Dit past ook goed in het advies in het boek Slapend Rijk van Oeds-Jan Postma. Je moet de tijd z’n werk laten doen en vooral niet te veel aan je geld komen.
Hij heeft nog een andere bruikbare tip: schrijf je droom op papier. Heel veel mensen hebben een financiële droom, maar handelen er niet naar. Zonder concrete stip op de horizon blijven je dromen onbereikbaar. En door je droom op papier te zetten, breng je je droom één eerste stap dichterbij. Oeds-Jan Postma’s droom was miljonair met een gewone baan, de titel van zijn eerste boek. Ook hierin staat een simpel advies: uitgaven laten je vermogen afnemen, met sparen en investeren groeit je vermogen. Het is een simpele eyeopener. Als je nu minder uitgeeft, ben je harder op weg naar financiële onafhankelijkheid.