De mogelijkheden van de HR-manager zijn tegenwoordig zeer uitgebreid. Waar je vroeger vooral verantwoordelijk was voor de salarisadministratie, moet je nu keuzes maken over (de mate van) flexibel werken, duurzaamheid, werk-privébelans, inclusiviteit, en ga zo maar door. Waar het volgens Rawan Shalhoub om draait? Werk-privéharmonie. “Je moet tevreden zijn met de bewuste keuzes die je maakt op verschillende momenten.”
“In plaats van mijn tijd te managen, heb ik geleerd dat het veel meer gaat over het beheer en inzetten van mijn energie, mijn focus en mijn prioriteiten.”
Begin vorig jaar kondigde haar bedrijf een ruimhartig secundair arbeidsvoorwaardenpakket aan. Vier weken volledig betaald verlof om voor een direct familielid met ernstige gezondheidsproblemen te zorgen. Een zwangerschapsverlof van twintig weken. Zes weken volledig betaald verlof in plaats van de wettelijk verplichte twee dagen voor vader of partner. En of dat nog niet genoeg was, werd het kantoor ook nog eens verbouwd, volledig naar de wensen van het personeel. En tijdens de verbouwing mocht het personeel thuis, bij de klant of in cafés werken. Dan zou je denken dat Rawan Shalhoub de HR-directeur is van een Scandinavisch bedrijf. Want waar anders zou je zo’n vooruitstrevend HR-beleid verwachten? Maar nee, ze is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van Microsoft Nederland, born and raised in the USA, waarvan wij in Europa altijd denken dat twintig vakantiedagen de norm is, en dat lang ziek zijn equivalent staat aan ontslagen worden. De reden voor zo’n genereus secundair arbeidsvoorwaardenpakket? “Zoals wij toewijding van onze collega’s op de werkvloer vragen, zo willen we ook dat zij de tijd krijgen om thuis aanwezig te zijn. Onze medewerkers hebben ons het afgelopen jaar herhaaldelijk verteld dat ze de meeste waarde hechten aan een flexibele werkomgeving en een werkklimaat waar diverse perspectieven gewaardeerd worden.”
En? Werkt het?
“Met de technologie en de cultuur die we hebben, kunnen mensen overal hun werk doen en in staat zijn om impact te maken. Tijdens de renovatie van ons kantoor bleven we even productief. Ik voelde persoonlijk juist dat ik meer tijd had om me op mijn werk te concentreren en om even tussen conference calls door te koken. Ik heb mijn collega’s wel gemist, maar deze tien weken hebben bewezen dat met de juiste technologie, samenwerking en cultuur een flexibel werk-privéleven haalbaar is.”
Hoe ervaart u uw werk-privé balans?
“Tijdens een van de stafmeetings met Satya Nadella, de CEO van Microsoft, zei hij dat het voor hem minder om werk-privébalans gaat en meer over het vinden van een werk-privéharmonie. Het begint bij iets te doen waar je blij van wordt. Daar kan ik me goed in vinden: je moet tevreden zijn met de bewuste keuzes die je maakt op verschillende momenten. Ik kan niet beweren dat ik die harmonie voor honderd procent heb gevonden of consequent uitoefen in de praktijk, maar het is work-in-progress. Er zijn momenten geweest in mijn carrière waar ik ervoor heb gekozen om minder te werken en meer met familie te zijn of te focussen op mijn gezondheid. Maar er zijn ook momenten geweest waar ik ervoor heb gekozen om meer tijd te investeren in mijn werk en mijn carrière. Het loopt vanuit mijn optiek niet lineair, maar gaat wel om het maken van bewuste keuzes.”
Het altijd ‘aanstaan’ wordt vaak in verband gebracht met flexibel werken. ‘Werken wanneer je wil’ betekent in de praktijk vaak ‘altijd werken waar je ook bent’. Wat is uw visie hierop?
“Vanuit mijn ervaring betekent flexibel werken meer het managen van je energie, het maken van bewuste keuzes en ervoor zorgen dat je de tijd neemt om te vernieuwen, zodat je je kunt concentreren op wat het belangrijkst is. In plaats van mijn tijd te managen, heb ik geleerd dat het veel meer gaat over het beheer en inzetten van mijn energie, mijn focus en mijn prioriteiten.”
Hoe doe je dat?
“In samenwerking met Tony Crabbé en de Universiteit van Utrecht, hebben we een aantal onderzoeken naar aandacht gedaan. We hebben daardoor enkele interessante concepten gevonden op basis waarvan we zes rituelen hebben geformuleerd om ons in staat te stellen impact te hebben op wat het belangrijkst is en meer (privé- of werk)leven in een dag te hebben. Dus dat je alles uit een dag haalt dat je eruit wilt halen. Ik heb enkele van deze rituelen uitgeoefend en ze hebben me geholpen meer gefocust te zijn. Ik blok nu bijvoorbeeld de focustijd in de ochtend, omdat aangetoond is dat dit het moment is waarop je de moeilijkere problemen kunt oplossen. We hebben een speciale stilteruimte op kantoor die ik hiervoor gebruik, ik vind deze ruimte echt heel fijn. Vergaderingen plan ik normaal gesproken in de middag. Ik ben ook bezig om selectiever te zijn en bewuste keuzes te maken over waar ik me inschakel en waar ik aan deelneem. Het gaat niet alleen om ‘nee’ zeggen, maar meer om het managen van verwachtingen en anderen in staat stellen om hun weg te vinden.”
Wat is het grootste HR-issue binnen Microsoft?
“Naarmate de industrie en de werknemers zich ontwikkelen, doen de uitdagingen dat ook. Eén van die uitdagingen ligt in het feit dat in de wereld van technologie en IT-vrouwen nog steeds een minderheid zijn, vooral op het gebied van cloud- en datawetenschap. Volgens cijfers van het CBS uit 2017, werd 13 procent van de ICT-functies op de arbeidsmarkt vervuld door vrouwen. Om daar verandering in te brengen, begonnen we vorig jaar de Microsoft Azure Academy waar we vrouwen helpen future-proof IT-kennis te vergaren en arbeidsbemiddeling faciliteren. Een ander initiatief is de samenwerking met de VHTO waarin we meisjes motiveren om op jonge leeftijd te kiezen voor bètavakken in hun middelbare schoolprofiel door middel van workshops op scholen.”
Noem eens een maatregel die u graag zou willen doorvoeren maar niet voor elkaar krijgt?
“Eén verbetering waar we aan hebben gewerkt, is ons mobiliteits- of woon-werkbeleid. We werken aan een op technologie gebaseerd systeem dat flexibiliteit, bewuste keuzes en duurzaamheid mogelijk maakt. Dit is een complexe onderneming die een ecosysteembenadering vereist, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we de uitdagingen en gewoonten in het dagelijkse woon-werkverkeer kunnen aanpakken.”
Tot slot: wat kunnen uw buitenlandse collega’s leren van Nederland op HR-gebied?
“De gig economy (geen vaste banen, maar een economie waar tijdelijk werk de norm is, red.) is wereldwijd een groeiende trend, en ik geloof dat de rest van de wereld veel van Nederland kan leren op het gebied van de structuur van het zelfstandig ondernemerschap. Er zijn nog mogelijkheden om dat hier verder te ontwikkelen, maar in sommige praktijken lijkt Nederland voorop te lopen. Het percentage deeltijdwerk in Nederland is ook relatief hoog. Het is geweldig om te zien dat deze mogelijkheid er is, waar het in sommige landen veel schaarser is.”
Feit
Rawan Shalhoub is sinds 2017 HR-directeur van Microsoft Nederland. Rawan werkte van 2006 tot 2008 bij Microsoft en keerde in 2013 weer terug. Sindsdien heeft ze meerdere functies vervuld, waaronder HR-lead en Talent Management-lead voor Microsoft internationaal.