Aangenaam overdag, nog kil in de avond. Maar houden we deze lente in de koude uurtjes ramen en deuren gesloten, dan houden we ook de frisse lucht buiten. Dat is niet zonder risico’s voor onze gezondheid. Gelukkig zijn er slimme oplossingen voor een fijn en gezond binnenklimaat.
'Het is belangrijk om te beseffen dat goede isolatie niet alleen de kou buiten houdt, maar ook de gezonde lucht'
De dagen lengen en als de zon schijnt, zijn de dagtemperaturen aangenaam. Maar ’s avonds blijft het fris, houden we de ramen gesloten en maakt de verwarming het aangenaam. We houden ons huis dan nog even net zo gesloten als in de voorbije wintermaanden. Maar let op: voor een gezond binnenklimaat is frisse lucht ook op de koudere momenten van essentieel belang. ‘De lucht in huis kan zomaar tot vijf keer meer vervuild zijn dan de buitenlucht,’ zegt Mark Wiersma, Country Manager Benelux bij Netatmo. Een comfortabele woonomgeving, zegt hij, bereik je niet alleen met een prettige temperatuur: ‘Ook de hoeveelheid CO2 in de lucht en de luchtvochtigheid spelen een rol. Deze hebben bovendien grote invloed op je gezondheid. Je moet beseffen dat goede isolatie niet alleen de kou buiten houdt, maar ook de gezonde lucht.’ Houd je ramen en deuren gesloten omdat het buiten nog te koud is, dan heeft dat effect op het binnenklimaat van je woning. Zo is het al langer bekend dat koken op gas slecht is voor de luchtkwaliteit. Maar na een grootschalig onder- zoek van de Spaanse Jaume I-universiteit bleek vorig jaar dat het nog veel ongezonder is dan gedacht! Voor het eerst werd duidelijk gemaakt dat mensen hierdoor daadwerkelijk korter leven. En dus: raampje open en luchten maar?
Optimaal binnenklimaat
Het kan ook slimmer, met de inzet van, letterlijk, slimme apparaten. Bijvoorbeeld met een weerstation of een home coach die je ondersteunen bij het optimaliseren van het binnenklimaat van je woonomgeving. Wiersma: ‘Dat doen ze op manieren die je zelf misschien niet een-twee-drie bedenkt. Ik spreek uit ervaring en ik was erdoor verrast. Ik werk veel vanuit huis. Ik herinner me dat mijn vrouw ooit eens boven in mijn werkkamer kwam en opmerkte: “Zet eens een raampje open”. Ik dacht: het is hier anders toch een stuk kouder dan in de woonkamer beneden. Dus het zal wel.’ Tot het moment dat Wiersma zelf een weerstation in zijn werkkamer plaatste. ‘Die wees me op iets waarvan ik behoorlijk schrok: de luchtkwaliteit in een afgesloten ruimte gaat echt heel erg snel achteruit. En ja, ik had wel eens hoofdpijn, maar dan dronk ik iets meer omdat ik dacht dat het daaraan lag. Niet dus. Althans, ik weet nu dat het niet alleen daaraan ligt.’ Wiersma wil maar zeggen: meten is weten!
Brede monitoring
Zo’n weerstation gebruikt sensoren en lokale weerdata om onder andere de binnen- en buitentemperatuur te monitoren, maar bijvoorbeeld ook de CO2-concentratie, de luchtvochtigheid, de luchtdruk, de luchtkwaliteit binnenshuis en zelfs het geluidsvolume. Die brede monitoring maakt van het weerstation, zegt Wiersma, eerder een klimaatstation. Het slimme apparaat maakt een analyse van je persoonlijke leefklimaat, binnen en buiten. Wiersma: ‘Wanneer zet je het raam open? Wanneer kun je nou effectief stoken? Dat zijn allemaal zaken die je kunt optimaliseren. In combinatie met een slimme thermostaat kan het bijvoorbeeld ook leren wanneer de verwarming aangaat. Zo voorkom je het overbodige verbruik van energie.’ Wiersma wijst op de ochtenden die in de lente nog flink fris kunnen zijn: ‘Maar het systeem “leert” om ’s ochtends niet te hard te stoken, omdat het weet dan de zon die dag gaat schijnen en het huis zal verwarmen.’
Meten is weten
Als het om een gezond binnenklimaat gaat, geldt: meten is weten. Om daarna vervolgens je eigen keuzes te maken. Natuurlijk blijven ook een goede isolatie in huis en bewust besparen op je energierekening van belang. Maar met slimme oplossingen zet je een belangrijke stap verder: ze helpen je om het binnenklimaat en de luchtkwaliteit te verbeteren of te veranderen op de manier waarop jij het wilt. Mark Wiersma van Netatmo: ‘Je kunt dat zo slim maken als je zelf wilt. In de basis is het heel eenvoudig: druk op het weerstation en als het lampje groen oplicht, is het binnenmilieu oké. Geel, oranje of rood geeft aan dat de luchtkwaliteit in je kamer verslechtert. Of je daar ook gelijk iets aan doet is uiteraard aan jou. Doordat de slimme apparaten ‘connected’ zijn kun je ze ook via je smartphone bedienen en krijg je via de app gepersonaliseerde meldingen over veranderingen in je huis en omgeving. En als je echt ‘gek’ wil doen dan kun je het hele proces zelfs automatiseren in combinatie met een slimme thermostaat die uitgaat als een slimme raambediener frisse lucht binnenlaat.