De Europese Commissie heeft plannen om de bestaande duurzaamheidsrichtlijnen, waaronder de CSRD-richtlijn, af te zwakken. Het doet niets af aan de langetermijnvoordelen die CSRD-rapportages bedrijven te bieden hebben, zoals een versnelling van de digitale transformatie, transparantie over de ESG-doelen en employer branding.
In Europa staan verduurzaming en vergroening nog steeds hoog op de agenda
Met de terugkeer in het Witte Huis heeft Donald Trump zijn pijlen gericht op het Klimaatakkoord van Parijs en bedrijven die duurzaamheid (ESG) en inclusiviteit (DEI) hoog in het vaandel hebben. In Europa is
de situatie anders, en staan verduurzaming en vergroening nog steeds hoog op de agenda, dankzij de CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive). Deze verplicht grote bedrijven te rapporteren
over de impact van de organisatie op de maatschappij, het milieu en de waardeketen. Wel heeft de nieuwe Europese Commissie onlangs maatregelen aangekondigd die de rapportageverplichtingen verminderen. Een effect van dit zogenoemde Omnibus- pakket is dat minder ondernemingen onder de CSRD-rapportageplicht vallen en dat het aantal datapunten waarover moet worden gerapporteerd omlaag gaat. Ook worden de ketenrapportages minder streng. Dit betekent niet dat het onderwerp minder aandacht verdient of krijgt in de boardrooms. Daarvoor zijn er te veel redenen om duurzaamheid en sociale eisen juist extra prioriteit te geven.
Digitale transformatie
CSRD is een versneller van de digitale transformatie, maar ook de cultuurtransformatie om de mensen
van de organisatie mee te krijgen in het verduurzamen. Mits goed aangepakt, biedt CSRD vooral kansen om de bedrijfsvoering naar een hoger plan te tillen en de duurzaamheidsstrategie handen en voeten te geven. De data die je voor je CSRD-rapportage verzamelt, biedt waardevolle inzichten die je kunt inzetten om je productieprocessen te verbeteren. Je kijkt met door een andere bril naar je organisatie en de waardeketen, waardoor je dwarsverbanden ziet die eerder verborgen bleven.
Transparantie
Doel van de CSRD-richtlijn is meer transparantie over de impact op mens en klimaat. Duurzaamheidsclaims van bedrijven kunnen worden onderbouwd met data, om greenwashing tegen te gaan. De rapportages stellen investeerders en consumenten in staat om bedrijven te vergelijken. In de rapportage leg je verantwoording af over wat je al hebt bereikt, hoe je dat hebt bereikt en wat je doelen zijn. CSRD dwingt bedrijven om te reflecteren op de toekomst. Naast de verslaglegging van de prestaties op ESG- gebied, moeten bestuurders rapporteren over mogelijke financiële risico’s, bijvoorbeeld door klimaatverandering of op governance gebied.
Gen Z en millennials
De spierballentaal van Trump en de anti-woke beweging doet niet af aan de realiteit op de arbeidsmarkt. Millennials en Gen Z hebben een duidelijke voorkeur voor organisaties die goed willen doen voor de wereld, blijkt uit onderzoek van Deloitte. Ze sporen hun werkgever aan om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Een op de vijf Gen Z’s (20%) en millennials (19%) is van baan of branche veranderd vanwege zorgen over het milieu. En ook als consumenten komen Gen Z’s en millennials steeds meer in actie om hun persoonlijke impact op het milieu in te perken. CSRD is kortom ook een vorm van (employer) branding, en dat is hard nodig met de generatiewisseling op de arbeidsmarkt. Uiteindelijk ligt daar de essentie van CSRD: medewerkers en klanten vinden positieve waarden steeds belangrijker. Het is een instrument om niet alleen te sturen op de omzet, winst en rendement, maar ook op het waarom? Steeds meer bedrijven zijn zich hiervan bewust.