Bitumenproducent Derbigum is leverancier van de meest ecologische tweelaagse en bitumineuze dakopbouw die beschikbaar is op de markt. De oude daklagen worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe, 100% recyclebare dakbedekking. Met de slogan ‘No Roof to Waste’ zet het familiebedrijf haar duurzame doelstelling kracht bij.
Al sinds de jaren ’90 pioniert Derbigum met recycling van bitumen dakbanen. Marketingcoördinator Beau Snellen vertelt: “In 2020 hebben we officieel het ‘No Roof to Waste’-verhaal gelanceerd. We zijn gestart in België en hebben dit verder uitgebreid naar Nederland en andere landen.” Snijafval, oude dakbanen en productieafval worden door de fabrikant ingenomen en verwerkt in een nieuwe dakbaan “Derbigum NT”. Het materiaal gaat retour naar de fabriek in het Belgische Perwez, waar het in een nieuwe recycle-installatie wordt vermalen, gezuiverd en als nieuwe grondstof “Derbitumen” wordt verwerkt in zowel de onderlaag als de toplaag voor het Derbigum NT gamma.
Aardolie
“De gedachte van Derbigum achter het proces en de ontwikkeling van Derbigum NT is dat je je bewust bent van het feit dat je grondstoffen van de Aarde hebt ‘weggenomen’. Dat moet je ook proberen terug te geven,” geeft Snellen aan. “Als fabrikant willen we op alle fronten kijken hoe we grondstof kunnen besparen en duurzamer kunnen produceren.” Om bitumen te maken, is aardolie nodig. “We willen dat hergebruiken, zodat we niet nóg meer vragen van de Aarde. Het is belangrijk dat we verantwoordelijk omgaan met de grondstoffen en bewust nadenken hoe het anders kan en moet.” Aardolie is belastend, zowel qua winning als verwerking en gebruik. Met het recycleproces en het hergebruik reduceert Derbigum de CO2-uitstoot. Dankzij het gerecycled bitumen in de onderlaag en toplaag is minder primaire grondstof nodig.
Reductiecertificaat
Als een opdrachtgever kiest voor een Derbigum NT-dak, krijgt deze een CO2-reductiecertificaat. “Zodat je kunt zien ‘ik heb zoveel CO2 gereduceerd door te kiezen voor NT.” Bij de oplevering van een dak kan de opdrachtgever bij de oplevering vragen om een zogenoemd terugnamecertificaat. “Een Derbigum dak heeft een levensduur van 40 jaar en als het Derbigum dak het einde van de levensduur heeft bereikt, kunnen we de dakbanen weer innemen in het recyclingproces. In overleg met de opdrachtgever kijken we wat mogelijk is. Als een dak gerenoveerd moet worden, nemen de Derbigum-medewerkers monsters af. Bij ‘groen licht’ wordt de dakbedekking in stukken gesneden en in big bags naar de recycleplant in Perwez vervoerd.” De sloper of aannemer hoeft het afval dus niet zelf af te voeren en krijgt er een duurzaam Derbigum-dak voor terug.
Dakdekkers
Derbigum heeft de dakdekkers nodig om de recyclecyclus te kunnen realiseren, benadrukt Snellen. “Onze dakdekkers zijn heel belangrijk in het verhaal. We kunnen dit als fabrikant niet alleen. Het is een samenspel.” Met name in de renovatie wordt Derbigum NT al ingezet. “In de nieuwbouw is dat nog een lastig verhaal.” Een gemiste kans, omdat juist bij nieuwbouw veel winst is te behalen door circulariteit mee te nemen. “Ik ben van mening dat er zeker veel valt te halen. Het duurt even voordat het muntje valt.” De bewustwording om over te stappen naar een Circulaire Economie moet worden versneld, benadrukt Snellen. “Er zijn steeds meer slopers die gebouwen zo netjes mogelijk proberen te demonteren en de materialen die vrijkomen uit de sloop een tweede leven geven. De koplopers zijn er al mee bezig maar het peloton moet in beweging komen, met name opdrachtgevers, architecten en adviesbureaus.” Zij is blij met de groeiende aandacht voor duurzaam bouwen, maar zo constateert zij. “Er liggen afspraken voor 2030 en 2050. Daar mag nog wel wat harder op wordt gehamerd. We kunnen denken ‘dat is pas over dertig jaar’, maar dat is best snel. Derbigum is er klaar voor!”
Aanjager
Uiteindelijk zijn de kwaliteit en levensduur hetzelfde, benadrukt Snellen. “Derbigum NT doet niet onder voor bitumen van nieuwe grondstoffen.” Bovendien is de Derbigum NT opgenomen in de Nationale Milieu Database met de laagste schaduwkosten. Dakdekkers zijn heel positief, het product is echt een aanjager. “We merken dat steeds meer van onze dakdekkers aan de slag gaan met duurzaam ondernemen.” In filmpjes op de Derbigum-website zijn zij aan het woord. “We kunnen zelf wel vertellen hoe belangrijk duurzaamheid is en wat we er zelf aan doen, maar liever laten we de gebruiker aan het woord.”
Vergroenen
Door de ruimte op uw dak optimaal te benutten als daktuin of voor zonnepanelen of waterbuffering maken we samen de wereld een stukje beter!
“Onze dakdekkers zijn heel belangrijk in het verhaal. We kunnen dit als fabrikant niet alleen. Het is een samenspel.”