De laatste tijd komt het steeds vaker voor dat mensen met hun recept naar de apotheek gaan en hun medicijnen niet kunnen krijgen. En in sommige gevallen krijgen ze niet het vertrouwde doosje mee maar medicijnen van een heel ander merk. “Dat kan in de apotheek bij de patiënten voor verwarring zorgen”, weet apotheker en bestuurslid van NApCo, Bart Hinskens. Vraag is wat je als patiënt in dat geval kunt doen en moet weten.
“In ieder geval niet boos worden op de assistentes aan de balie van de apotheek”, antwoordt Bart. “We maken regelmatig mee in de apotheek dat door onwetendheid en slechte voorlichting elders onze assistentes het maar moeten ontgelden. Soms worden de assistentes gewoonweg niet geloofd dat het medicijn niet leverbaar is en soms worden patiënten boos. Dat is natuurlijk niet de bedoeling want zij kunnen er ook niets aan doen dat een medicijn niet leverbaar is.”
Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2022 gestegen naar een recordhoogte. Farmanco komt tot een aantal van 1514 in 2022, tegenover 1007 in 2021 (*bron: Farmanco). Een tekort aan geneesmiddelen kan verschillende oorzaken hebben weet Bart:
“Het kan zijn dat er problemen zijn in de productie van het medicijn. Zo kunnen er niet genoeg grondstoffen voorradig zijn om het medicijn te kunnen maken. Dan kan er nog een probleem zijn met de kwaliteit van het gemaakte medicijn of met de logistiek en distributie ervan vanuit bijvoorbeeld Azië. Door het lage prijsniveau in Nederland kan het ook zo zijn dat een geneesmiddel nog wel in het buitenland verkrijgbaar is maar niet meer in Nederland. De fabrikant maakt dan keuzes voor welk land het middel dan beschikbaar is.”
Maar, hoe zit dat dan met de andere verpakking die je soms meekrijgt? Zijn het wel de juist pillen? Praktische vragen die patiënten hebben als ze ‘wat anders meekrijgen’ wanneer ze bij de apotheek ze hun reguliere medicijnen gaan halen. “In een andere verpakking kunnen ook medicijnen met dezelfde werkzame stof zitten. En een alternatief medicijn verstrekken, gebeurt altijd in overleg met de voorschrijvend arts. Patiënten kunnen daarom gerust meenemen en gaan gebruiken. Apothekers zijn geneesmiddelenexperts en maken goede afwegingen in het meegeven van medicijnen aan patiënten. Omdat sommige medicijnen soms op zijn, zoeken we altijd in overleg met de arts, naar een goed alternatief middel. En dat zit dan inderdaad in een andere verpakking. Of soms krijg je in plaats van een tablet een capsule. Maar de laatste tijd zien we ook steeds vaker dat er geen goede alternatieven meer voor handen zijn. Hoe we het probleem van geneesmiddelentekorten nu moeten oplossen, is de grote vraag. In uitzonderlijke gevallen kan er soms nog speciaal voor de gelegenheid een geneesmiddel worden bereid. “Uw apotheker en apothekersassistente kunnen er in ieder geval weinig aan doen maar hebben wel een dagtaak aan het oplossen ervan. Als belangenbehartiger van de zelfstandige apothekers probeert NApCo hen daarin te ondersteunen. Productie en distributie binnen Europa, hogere prijzen en grotere voorraden bij de geneesmiddelenfabrikant en -groothandel zijn, onder de juiste voorwaarden, voor NApCo mogelijke oplossingen. Hierover spreekt NApCo met overheid, zorgverzekeraars, fabrikanten en groothandels”, vertelt Bart Hinskens.
Kijk voor het laatste nieuws over geneesmiddelentekorten en NApCo op de website