Slimme beleggers leggen hun focus niet alleen op financiële onafhankelijkheid. Ze kijken met een bredere blik naar de toekomst en investeren óók in een goede gezondheid. Hoe eerder je daarmee begint, hoe hoger het rendement.
Het leuke van investeren in je gezondheid is dat je het kunt doen met voorkennis.
Met een zorgvuldige personal finance kun je toewerken naar een financieel zorgeloze toekomst. Maar wat is die nog waard als je niet ook hebt geïnvesteerd in een goede gezondheid? “Daar komt bij,” zegt Mischa Kremer van Perfect Health, “dat op latere leeftijd onze prioriteiten verschuiven. Nu hechten we misschien nog aan dat grote vermogen, straks willen we bovenal in goede gezondheid onze kleinkinderen zien opgroeien. Of genieten van een dagje op de golfbaan zonder dat allerlei kwalen ons daarbij hinderen.”
Gezondheidsrisico’s
Het leuke van investeren in je gezondheid is dat je het kunt doen met voorkennis. Kremer: “Ons lichaam houdt namelijk precies bij waar gezondheidsrisico’s liggen.” Zoals je bij een moderne auto in de computer kunt ‘uitlezen’ of alles nog lekker draait, kun je dat evengoed met je eigen lijf. Werkelijk alle informatie die je nodig hebt om heel gericht te werken aan je gezondheid is opgeslagen in je lichaam, om preciezer te zijn: in je bloed. “Bloed is de spiegel van je gezondheid,” zegt Kremer. “We halen namelijk veel gezondheidsinformatie uit je bloed. Met regelmatig bloedonderzoek, zeg eenmaal per jaar, kun je gezondheidsklachten in de kiem smoren, voor ze echt een aanslag plegen op je lichaam en ellende voorzaken in de toekomst die je juist zo zorgvuldig aan het plannen was. Hoe eerder je ermee begint, hoe hoger het rendement.”
Effectieve aanpak
Hart- en vaatziekten, diabetes, immuniteitsproblemen, artrose, leververvetting, deze (welvaart)ziektes komen niet uit de lucht vallen. Natuurlijk is elk mens anders en is er een genetische component, maar toch: toekomstige gezondheidsproblemen kondigen zich al in een vroeg stadium aan in je bloed en bloedwaardes. Denk aan afwijkingen in vitamine D-spiegel, cholesterolwaarden, suikergehalte, ontstekingswaarden en nog veel meer. Misschien merk je er nog niks van, maar het vergroot wel het risico op allerlei gezondheidsproblemen. “Gewoonlijk komen we pas in beweging als die klachten er al zijn,” zegt Kremer. “Dan ga je naar een arts die een heel beperkt bloedonderzoek doet, alleen gericht op indicatoren om de klacht op te lossen. Misschien krijg je medicijnen, misschien een operatie. Maar inmiddels ben je al een flink eind voorbij de bron van de klacht, daar waar het allemaal begonnen is.” Hoe anders (en hoe logisch) zou het zijn als je regelmatig uitgebreid je bloed laat onderzoeken. Kremer: “Zijn er dan afwijkende waarden die duiden op gezondheidsrisico’s? Dan kun je in de meeste gevallen goed uit de voeten met simpele aanpassingen in leefstijl en ondersteuning met voedingsstoffen.”
Gezondheid in kaart
Bloedonderzoek brengt nauwkeurig de gezondheid in kaart. Daarna is het, zegt Kremer, een kwestie van preventief aan de knoppen draaien zodat eventueel afwijkende waarden weer op een optimaal niveau komen. Hoe? Met natuurlijke voedingssupplementen van een hoogwaardige kwaliteit, toegediend in een wetenschappelijk bewezen dosering én afgestemd op je persoonlijke situatie. “Daarmee,” zegt Kremer, “krijg je echt de regie over je eigen gezondheid. In combinatie met een leefstijladvies ben je dan daadwerkelijk bezig met gezond ouder worden.” Op basis van meer dan honderdvijftigduizend consulten kan Kremer zeggen dat het werkt: “De resultaten zijn significant positief. Frequent bloedonderzoek en preventief bijsturen verminderen gezondheidsrisico’s in de toekomst. Het is dé manier om succesvol te investeren in een goede gezondheid.”