Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) beschermt en beheert als sinds 1929 waardevolle landschappen en cultuurhistorische locaties die ons land zo mooi maken. Hierdoor kunnen bezoekers de rijke geschiedenis en prachtige natuur op unieke wijze ervaren.
Ontdek de unieke combinatie van natuur en erfgoed bij Geldersch Landschap & Kasteelen, waar de rijke geschiedenis tot leven komt.
Geldersch Landschap & Kasteelen: vangnet voor natuur en erfgoed
GLK werd in de eerste helft van vorige eeuw opgericht om bedreigde natuur en cultuurhistorische plekken veilig te stellen. Ciska van der Genugten, specialist natuur- en cultuurhistorie: “Een van de eerste wapenfeiten was het bezwaar tegen de voorgenomen bouw van een villapark op landgoed Warnsborn bij Arnhem. Een schitterende plek in het groen met een bijzondere terrassentuin. De verwerving van het landgoed werd een overwinning voor natuur en landschap.” Ook kastelen en historische buitenhuizen werden in die tijd in hun voortbestaan bedreigd, onder meer door de economische recessie van de jaren dertig. De gevolgen van de tweede wereldoorlog waren voor veel kastelen en huizen desastreus. “Zonder GLK als vangnet waren deze historische parels inmiddels ongetwijfeld allang vervallen tot ruïnes, of volledig verdwenen.”
Natuur en cultuur gaan hand in hand
Inmiddels beheert GLK ruim 150 natuurgebieden, variërend van de uitgestrekte bossen en stuifzanden op de Veluwe, het coulisselandschap in de Achterhoek en het waterrijke rivierengebied. Daarnaast zijn er 36 kastelen en landhuizen en monumenten als boerderijen en molens aan de zorg van GLK toevertrouwd. Van der Genugten: “In Nederland wordt erfgoed meestal geassocieerd met gebouwen, terwijl het in het buitenland vaak ook de natuur omvat. Denk maar aan de National Trust in het Verenigd Koninkrijk. GLK heeft altijd de verbinding tussen natuur en cultuur begrepen en in de praktijk gebracht vanuit de ensemble-gedachte: huis, interieur, collectie en omringend groen wordt als één geheel beschouwd en beheerd. Dat is uniek in Nederland.”
Verborgen schatten
Ook onder de grond zit veel van archeologische waarde, bijvoorbeeld grafheuvels en Romeinse marskampen. Van der Genugten: “Sommige van deze verborgen schatten maken we weer zichtbaar. Zo maakten we in Wekerom bij Ede een reconstructie van een ijzertijdboerderij, compleet met akkertjes zoals die er 2500 jaar geleden uitzagen. Het is een plek waar geschiedenis tot leven komt en waar bezoekers kunnen leren door te ervaren. Of neem landgoed Mariëndaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte dit gebied zwaar beschadigd. In de afgelopen jaren heeft GLK de oude grandeur van het landgoed hersteld en zelfs het verdwenen middeleeuws kloostercomplex virtueel beleefbaar gemaakt. Het groene landgoed ontvangt dagelijks honderden bezoekers.”
Beleef de geschiedenis
Van de kastelen in beheer van GLK zijn er zeven opengesteld voor publiek. Ze bieden de bezoekers een levendig venster naar het verleden waar je kan beleven hoe mensen vroeger leefden en werkten. Van de Genugten: “Een mooi voorbeeld is kasteel Ammersoyen ten noorden van Den Bosch. Daar hebben we recentelijk een authentieke middeleeuwse brouwoven opgegraven en een middeleeuwse tuin aangelegd, waar hop en graan worden verbouwd. Zulke details brengen de geschiedenis tot leven en bieden een educatieve en boeiende ervaring voor jong en oud. Wij geloven in de kracht van educatie. Het draagt bij aan een dieper begrip van onze geschiedenis, en dit zijn bij uitstek het soort verhalen dat GLK wil vertellen.”
Veiligstellen voor de toekomst
De biodiversiteit in Nederland is de afgelopen decennia sterk afgenomen. Van der Genugten: “Het is onze taak om te behouden wat er is en te herstellen waar het kan. Vroeger zag je bijvoorbeeld veel meer vlinders dan nu. Veel jongeren denken dat het wel meevalt met de natuur, zij zien toch nog vlinders? Educatie is ook hier belangrijk. Met onze boswachterexcursies en het SuperSpeurdersprogramma voor kinderen proberen we het bewustzijn én de liefde voor natuur te vergroten.” Dankzij vele betrokken donateurs kan GLK belangrijke natuur en erfgoederen veiligstellen voor de toekomst. Hun betrokkenheid maakt het bijvoorbeeld mogelijk om historische gebouwen te restaureren en onderhouden, collecties professioneel te beheren, en landgoederen en natuurgebieden in stand te houden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze schatten behouden blijven voor toekomstige generaties.
Bescherm natuur en erfgoed!
Het behoud van ons natuurlijk en cultureel erfgoed is niet vanzelfsprekend, uw hulp is hard nodig. Duik in de wereld van Geldersch Landschap & Kasteelen en word onderdeel van een gemeenschap die zich inzet voor het behoud van cultuur en natuur. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de geschiedenis en de natuur van Gelderland blijven bloeien. Als donateur krijgt u gratis toegang tot onze opengestelde kastelen, kunt u deelnemen aan speciale evenementen en krijgt u korting op activiteiten en excursies. Bovendien ontvangt u ons kwartaalblad boordevol interessante artikelen en updates over onze projecten.