Meimaand is voor de meeste mensen vakantiegeldmaand. Het geld is eigenlijk een extraatje voor leuke dingen, maar door de hoge energierekening en inflatie een nog welkomere aanvulling op het loon dan normaal.
Als je werkt heb je meestal recht op een vakantietoeslag, die je tegelijk met het loon van mei krijgt uitbetaald. In principe bouw je elke maand 8 procent van je brutoloon op als vakantiegeld. Ook met een AOW- of bijstandsuitkering heb je recht op vakantiegeld. Jongeren en uitzendkrachten krijgen het vakantiegeld vaak per maand uitbetaald. Dat laatste is ongunstig, want je bonus wordt onderdeel van je gewone loon en besteed aan de normale, dagelijkse uitgaven. Vakantiegeld dat je opspaart en in mei als kers op je normale loon krijgt, wordt bewuster besteed, blijkt uit onderzoek van Nibud.
Nettobedrag
Al een aantal jaren zijn er twee tendensen zichtbaar: een groeiende groep die het vakantiegeld nodig heeft om rond te komen – vorig jaar één op de drie mensen – en een grote groep die het geld opzijzet op de spaarrekening. En de grootste groep geeft het geld uit aan de vakantie of een dagje uit (bron: PwC/Q&A).
Het nettobedrag dat je boven op je normale loon krijgt, kan soms wat tegenvallen. Oorzaak is het ingewikkelde belastingsysteem, met belastingschijven en heffingskortingen. Zeker als je op of rond een inkomensgrens zit, kan het gebeuren dat je werkgever relatief veel geld op de vakantietoeslag inhoudt. De arbeidskorting en algemene heffingskorting verlagen de belasting. De hoogte van de korting is afhankelijk van het inkomen. De arbeidskorting wordt vanaf een inkomen van 36.650 euro steeds lager. De algemene heffingskorting gaat zelfs al vanaf een inkomen van 21.218 euro geleidelijk omlaag naar € 0. Het effect laat zich raden. Omdat beide kortingen worden berekend over je jaarinkomen, wordt er vanaf een bruto maandloon van rond de 2500 euro een relatief groot percentage ingehouden aan belasting. Boven de 4000 euro gaat zelfs rond de helft naar de fiscus. Een kleine troost: het nettobedrag is lager, maar hoe dan ook een leuke meevaller.
Dure maanden
Terug naar de besteding van je vakantiegeld. Het is jouw geld, dus het staat je vrij waar je het aan uitgeeft of niet. Zoals iedereen kan beamen, zitten er altijd maanden tussen waarin het geld de deur uit lijkt te vliegen en valt de vakantie vrijwel standaard duurder uit dan je vooraf had begroot. Met de hoge inflatie zal dat dit jaar niet anders zijn. Wat extra geld achter de hand als stroppenpotje is dan ook niet zo’n slecht idee dit keer.