Van vermoeidheid en sombere gedachten tot weinig zin in seks: een relatie met een tekort aan testosteron wordt nog steeds veel te weinig gelegd. Op de lange termijn kan dat een grote impact hebben op de gezondheid van de man.
Moe en vaak somber, helemaal niet lekker in je vel zitten, en zelfs nog amper zin hebben in seks? Het zijn klachten die je als man van middelbare leeftijd lijdzaam kunt ondergaan. Immers, je lichaam wordt ouder en deze ongemakken horen daar nu eenmaal bij. Toch? Waarschijnlijker is dat er toch echt iets anders speelt, zeker als de klachten zich verder opstapelen: van prikkelbaarheid en slechte concentratie tot slaapstoornissen en een afname van het zelfvertrouwen. Depressie? Burn-out? Daarmee wordt dit soort klachten nog (te) vaak verward. Dat de lichamelijke en geestelijke malaise misschien wijst op een tekort aan testosteron wordt niet altijd op tijd onderkend.
Geleidelijk proces
‘Vrouwen komen in de overgang en ze komen daar ook weer uit,’ merkte medisch seksuoloog en mannenarts dr. Bert-Jan de Boer al eens op. ‘Mannen komen, zeg ik wel eens, in de neergang. Huisartsen zien dat nog vaak als een normaal verloop van het leven. Maar als de klachten voortkomen uit een testosterontekort, kun je er zeker iets aan doen. Dat zou ook moeten, want inmiddels weten we dat een tekort aan testosteron de levensverwachting naar beneden haalt.’
De afname van testosteron is een natuurlijk proces dat geleidelijk verloopt. Vanaf 35 jaar is er een daling van ongeveer 1,5% per jaar. Dat lijkt niet veel, maar al op korte termijn kan het grote impact hebben op het welzijn van de man. En op de langere termijn kan het tot allerlei gezondheidsklachten leiden.
Grote impact
Testosteron is een belangrijke bouwsteen van je lichaam. Het heeft impact op je huid en je lever, het beschermt je bloedvaten en zorgt voor spierkracht en botsterkte. Een tekort aan testosteron betekent dat je lichaam niet goed meer wordt onderhouden en dus niet goed meer functioneert. De schade aan je gezondheid kan uiteindelijk zeer ernstig zijn: van botontkalking tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk om je klachten te herkennen én om te weten dat er iets aan kan worden gedaan.
Herstelde balans
Een simpel meettestje wijst uit of je een testosterontekort hebt. Met meer bewegen, minder alcohol en een gezond dieet kun je de klachten al verminderen. Maar vaak is aanvullende medicatie nodig. Vergelijk het effect met diabetes: als je lichaam de insuline niet meer (voldoende) aanmaakt, krijg je deze toegediend. Een testosteron therapie verbetert je energieniveau en je (geestelijke) conditie en geeft je weer zin in seks. Door de herstelde balans voel je je, kortom, weer een echte man.
Tegenover de geleidelijke testosteronafname bij de man staan de nogal abrupte veranderingen in de hormoonhuishouding van de vrouw. Deze gaat in korte tijd van 100% naar vrijwel nul. Deze overgang, ook wel menopauze genoemd, begint bij vrouwen tussen de 45 en 55 jaar oud en kan tussen de twee en tien jaar duren. Ook hier is de impact op de gezondheid groot: maar liefst 80% van alle vrouwen in de overgang kampt met klachten, van slaap- en concentratiestoornissen tot somberheid en depressieve buien. En ook deze klachten worden vaak niet onderkend of krijgen een verkeerde diagnose. Slechts 5% van de vrouwen in de overgang worden daarvoor behandeld.