Stress en prikkels staan een goede nachtrust in de weg. Heb je eenmaal slaaptekort, dan is de kans op piekeren weer groter. Maar aan een slechte nachtrust kun je gelukkig wat doen.
Beweeg voldoende
De basis voor een goede nachtrust leg je overdag. Beweeg voldoende zodat je lichaam, tegen de tijd dat je in bed ligt, toe is aan rust. Maar sport niet vlak voor het slapengaan, dit werkt juist averechts.
De slaapkamer is geen kantoor
Meer dan eens wordt de slaapkamer omgebouwd tot geïmproviseerd kantoor. Kies als het even kan voor een andere ruimte. Zo associeer je de slaapkamer met rust en seks en niet met werk, stress en deadlines.
Vermijd beeldschermen
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat veel schermgebruik de slaap kan verstoren. Met name in het uur voor het slapengaan. Zorg er daarom voor dat een uur voordat je gaat slapen de televisie uitstaat, je laptop is dichtgeklapt en de wekker op je telefoon is ingesteld zodat je ook je smartphone links kunt laten liggen. Lees een boek of tijdschrift of houd een dagboek bij in plaats van voor de zoveelste keer door je Instagramfeed te scrollen.
Skip alcohol en cafeïne
Cafeïnehoudende dranken zorgen ervoor dat je wakker blijft. Alcohol maakt je misschien slaperig of moe, maar zorgt er wel voor dat je minder diep slaapt. Een kop thee dan? Goed idee, maar let op. Kies voor thee zonder theïne. Theïne heeft dezelfde werking als cafeïne. Kruidenthee of gemberthee zijn veilige opties. En wat dacht je van een dampende kop goede nachtrust thee?
Verhaaltje voor het slapengaan
De keuze uit podcasts met verhaaltjes voor het slapengaan voor volwassenen of begeleide (slaap)meditaties is reuze. Van meditatie-apps als Calm en Headspace tot podcasts als Nothing Much Happens, Sleep Cove en Bore You To Sleep. Luister en dommel langzaam weg.
ASMR
Word je daar niet rustig van, dan biedt ASMR wellicht een uitkomst. YouTube staat vol met de video’s waarin onder meer wordt gefluisterd, met papier wordt geknisperd en met een veer over de microfoon wordt gestreken. De geluiden veroorzaken tintelingen die de hartslag kunnen verlagen en je daarmee heerlijk richting dromeland kunnen begeleiden.
Slaapritme
Bouw een slaapritme op en ga elke dag – ja, ook in het weekend – rond dezelfde tijd uit en naar bed. Je lichaam went op deze manier aan de vaste slaapmomenten en zo wordt het gemakkelijker om goed in slaap te komen.