Hoe kan innovatie bijdragen aan de grote uitdagingen van de agrarische sector?De consument, de politiek, de media, milieu en dierenorganisaties roepen steeds harder dat voedselproductie anders moet. Lely kán en wíl bijdragen aan deze verandering. Aan de hand van vijf thema’s die centraal staan in de Boerderij van de Toekomst, laat het familiebedrijf zien hoe innovatie kan bijdragen aan de grote uitdagingen van de melkveehouderij.
Volgens voorzichtige inschattingen neemt de vraag naar voedsel de komende 30 jaar met 70% toe door de groeiende wereldbevolking. ‘Op de traditionele manier gaan we dat niet redden,’ stelt Lely-ceo André van Troost vast.
Lely: 75 jaar innovatie
De grondleggers van het internationale familiebedrijf, Cornelis en Arij Lely, hadden een goed idee om het leven van de boer makkelijker te maken. 75 jaar later is Lely actief in meer dan 50 landen en marktleider in robots voor de agrarische sector. ‘We noemen onszelf “farming innovators”,’ vertelt Van Troost. ‘We zien innovatie als katalysator voor verandering. Er ligt een enorme uitdaging. Wij denken dat innovatie daar een sterke bijdrage aan kan leveren, op een manier die voor de boeren winstgevend is en ook duurzaam is.’ Boeren hebben al ongelofelijk veel werk verzet om de landbouw schoner en groener te maken, en de emissies terug te dringen, benadrukt hij. ‘Daarin zijn ze al heel ver, maar wij denken dat we met innovaties nog extra stappen kunnen zetten. We hebben een prachtige innovatie die de stikstofemissie gemiddeld met 77% reduceert.’ Recente innovaties zoals de Lely Sphere, Lely Orbiter en Lely Exos en zijn een voorproefje van het type innovaties die te verwachten zijn. ‘De Lely-robots zijn helemaal rondom de koe gebouwd. De koe kan gaan en staan waar ze wil; kan gemolken worden wanneer ze wil. We hebben een voedingsrobot en een melkrobot die dat 24 uur per dag doet.’ Met de lancering van de minimelkfabriek kan de melk direct van het erf naar de supermarkt. ‘We hebben prachtige producten staan, maar zullen daar nog vele jaren op moeten door innoveren om de wereld op een duurzame manier te voeden.’
Boerderij van de Toekomst
In het kader van het 75-jarig jubileum presenteerde Lely begin juni de nieuwe visie op de Boerderij van de Toekomst. In de visie van Lely staan vijf innovatiethema’s centraal:
- Het nog verder verbeteren van diergezondheid.
- Het verkleinen van de milieu-impact van de melkveehouderij: het verlagen van de stikstofemissie en methaanuitstoot; het verbeteren van de waterkwaliteit, bodemgezondheid en biodiversiteit.
- De zuivel nog beter voor het voetlicht brengen. Deze bevat 400 componenten die goed zijn voor de mens.
- Boer en consument dichterbij elkaar brengen, waardoor ze iets meer begrip van elkaar krijgen en beter van elkaar snappen waarmee ze bezig zijn.
- Het vergroten van de winstgevendheid van de boer, die staat wereldwijd onder druk.
Dierlijke proteïne
‘De wereld heeft dierlijke proteïne nodig om te groeien. De vraag naar zuivel neemt de komende tien jaar zo’n twee tot vier procent toe. Per jaar! Dus laten we dat doen op plekken waar we dat goed kunnen, met een zo klein mogelijke belasting van het milieu,’ bepleit Van Troost. ‘Voor elke koe die we hier wegdoen, komen er een aantal koeien bij in gebieden waar het dierenwelzijn van de koe er niet altijd op vooruitgaat. De weidegang is bijvoorbeeld vooral Europees. In de VS en China komen de koeien niet of nauwelijks buiten. We vinden dat het beter moet. Daar gaan we de boeren bij helpen. De meeste boeren die ik ken zetten zich ook keihard in voor het klimaat. Die gaan we verder helpen. Dus laten we voorzichtig zijn dat we in Nederland de baby niet met het badwater weggooien, door afscheid te nemen van iets waar we goed in zijn.’
Benieuwd naar Lely’s visie De Boerderij van de Toekomst 2035? Bezoek de website