In de geschiedenis van Bitcoin, Tether Ethereum en andere cryptocurrency speelt 2017 een belangrijke rol. De koers van Bitcoin explodeerde van onder de € 2000 tot boven de € 16.000. Het zette crypto’s definitief op de kaart. In 2017 ging het nog om nieuwsgierige particulieren die bereid waren om een gokje te wagen. Vier jaar later zijn ook institutionele beleggers en hedgefondsen om met miljoeneninvesteringen in cryptovaluta.
Natuurlijk zijn er ook andere geluiden. China heeft onlangs de handel in cryptomunten verboden. Een belangrijke reden zit in de meest kenmerkende eigenschap van crypto’s. Cryptomunten werken op basis van de blockchain, een elektronisch logboek waarin transacties worden vastgelegd. Omdat de handel zich niets aan (lands)grenzen gelegen laat, kan de Chinese overheid geen controle over de digitale valuta uitoefenen. Bovendien kost het ‘minen’ van cryptomunten China ontzettend veel stroom. Volgens gegevens van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index wordt maar liefst 46% van de computerkracht voor het minen van nieuwe crypto’s in China verbruikt. Kostbare elektriciteit die de Chinese overheid nodig heeft voor de eigen industrie. Het hoge energieverbruik is de schaduwkant van cryptogeld. De sector is zich hier maar al te zeer bewust van. De belangrijkste cryptopartijen hebben dit voorjaar een akkoord gesloten om in 2040 klimaatneutraal te zijn.
Toch is het sentiment rondom cryptomunten steeds positiever. Een steeds grotere groep belegt in crypto’s, vooral millennials. Wat hierin een belangrijke rol speelt, is dat handelen in crypto’s steeds laagdrempeliger is. Je hoeft niet speciaal een beleggingsrekening te openen, maar kunt gewoon met een app je aan- en verkopen regelen en je ‘wallet’ beheren. Bovendien kun je al met lage bedragen starten. Het is een leuke manier om de eerste stappen te zetten en je de wereld van de crypto’s eigen te maken. Wat ook meespeelt is dat millennials het gevoel hebben dat ze zelf moeten sparen voor het pensioen en/of de aankoop van een eigen huis. De drempel om te beleggen, in dit geval in crypto’s, is in die zin bij de jongere generaties veel lager.
De groeispurt van cryptovaluta als Bitcoin richting volwassenheid blijkt uit twee belangrijke ontwikkelingen. Om te beginnen de houding van toezichthouders als de Fed en de DNB. In een reactie op de maatregelen in China heeft de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, dat hij geen plannen heeft om bitcoin te verbieden. Wel geeft hij aan dat meer regelgeving waarschijnlijk is. Een tweede ontwikkeling speelt zich af in het investeerdersprofiel. Steeds vaker wordt de crypto beschouwd als een lange termijnbelegging. Vermogensbeheerder JP Morgan heeft crypto’s in portefeuille voor haar klanten, met name institutionele beleggers, die hierin investeren als alternatief voor goud. Dit vanwege de gemeenschappelijke kenmerken, stelt Philip Gradwell van Chainalysis in een interview met Institutional Investor. “Met bitcoin verwerven institutionele investeerders de schaarste van edelmetalen, waarbij er een goede kans is dat de waarde door technische innovaties aanzienlijk kan toenemen.”
JP Morgan-ceo Jamie Dimon is nog steeds geen fan van bitcoin, maar zo laat hij weten: ‘m’n klanten zijn het niet met me eens. Dat maakt het een markt’. Het is een mooie samenvatting van de stand van zaken. Iedereen heeft een mening over bitcoin en andere cryptomunten. Positief of negatief. Het groeiend aantal mensen dat cryptomunten bezit of erover denkt om ze aan te schaffen, laat zien dat het positieve sentiment heel erg sterk is.
Veiligheid Een belangrijk punt is veiligheid. Net als bij andere financiële transacties is het belangrijk dat je goede beveilingingsmaatregelen neemt om je wallet, je digitale portemonnee, te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een tweetrapsverificatie. Het succes van crypto’s trekt ook malafide aanbieders. Financieel toezichthouder AFM waarschuwt expliciet om niet zomaar je geld onder te brengen bij buitenlandse partijen die adverteren op socia