Niet alleen een mooi sieraad of kostbaar horloge, maar alle spullen met een grote persoonlijke waarde verdienen een veilige plek. Meestal is dat niet in huis, weten Victor en Gultekin. Beiden huren een kluis bij De Nederlandse Kluis. De een voor zijn handelsvoorraad horloges, de ander voor zijn bruidsschat en de back-up van zijn werk als documentaire- en videomaker.
Victor heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. “Ik ben in 2015 voor mezelf begonnen. Ik heb m’n baan in de financiële dienstverlening opgezegd en ben horloges gaan verkopen via ten2two. nl. Die verzamel ik al vanaf m’n jeugd. Ik ben een horlogeliefhebber en verkoop toevallig horloges. Het is net alsof ik geen werk heb. Ik ben de hele dag alleen maar met mijn hobby bezig, leuker kan bijna niet,” vertelt hij met een lach. Hij bewaarde de horloges in een kluis bij de ING, maar de bank stopte met de dienstverlening. Bij de zoektocht naar een alternatief kwam hij bij De Nederlandse Kluis uit, die toevallig ook nog eens om de hoek zat.
“Mijn handel is soms ‘last minute’, omdat een klant in de buurt is. Dan moet je binnen een uur alles bij elkaar hebben. Bij de bank lukte dat niet. Daar moest je elke keer wachten tot een medewerker vrij was en geen andere klant in de kluis was. Hier heb je een medewerker tot je beschikking die je snel kan helpen.”
Hij zweert bij de huur van een kluis. “Ik wil niks in huis hebben. M’n handelsvoorraad heeft een behoorlijke waarde. Die wil ik ook niet in een kluis in huis. Dat geeft je een valse veiligheid. Want reken maar dat je die kluis opent als iemand voor de deur staat die je bedreigt. Bij De Nederlandse Kluis zijn de horloges zwaar beveiligd.”
Een extra voordeel: “Als je kijkt wat het huren van een kluis slechts kost, kun je je daar niet tegenop verzekeren. In vergelijking met de premie van een inboedelverzekering voor mijn handel ben ik veel goedkoper uit.”
Waardevolle herinneringen
Een Turks trouwfeest is cultureel erfgoed, met alle tradities eromheen.
“Trouwen is heilig in de islam,” vertelt Gultekin. “Turkse, Marokkaanse en Surinaamse huwelijksfeesten zijn groot. Zeker als je het vergelijkt met een Nederlandse bruiloft. Je moet er niet van opkijken dat er 1000 man naar binnen lopen. Het zijn families die bij elkaar komen. Het is een reünie van mensen die je soms lang niet hebt gezien. Er wordt gesproken, gegeten en gedanst.”
Zelf heeft hij een prachtig huwelijk gehad. “Topavond! We hebben inmiddels drie zonen samen.” Cadeautjes spelen een speciale rol in de ceremonie. “De moraal is dat ouders, vrienden en familie zorgen dat het bruidspaar zonder financiële zorgen aan het huwelijk begint en het feest kan betalen. Je krijgt een zetje in de rug.”
Het bruidspaar krijgt niet alleen geld, maar ook goud en sieraden. “Goud is echt een investering. Sinds de mensheid bestaat en handel wordt gedreven, is goud belangrijk.” Vaak zijn het waardevolle familiestukken die worden geschonken.
“Mijn vrouw heeft een paar armbanden van haar oma gekregen die zij in haar jonge jaren had ontvangen. Ik heb zelf een zakhorloge van mijn opa gekregen. Die had hij in zijn jonge jaren gekocht. Dat wil ik nooit verkopen om te kunnen overleven. Uiteindelijk krijgt een van mijn jongens dat horloge als hij gaat trouwen als herinnering. Ik vind het prachtig dat die spullen worden overgegeven. Het zijn onbetaalbare erfstukken.”
Veilige haven
Gultekin bewaart de spullen van de bruidsschat bij De Nederlandse Kluis.
“Je zou willen dat je huis je veilige haven is, maar iedereen kent in zijn omgeving wel verhalen over een inbraak of poging tot. De klap zou dubbel zo hard zijn als je goud en sieraden worden gestolen. Die moet je niet thuis bewaren.”
Zo’n vijf jaar geleden is Gultekin zijn harde schijf kwijtgeraakt. Sindsdien bewaart hij zijn harde schijf in de kluis.
“Herinneringen kun je niet vervangen. Ik adviseer klanten altijd om er een back-up van te maken en die te bewaren bij De Nederlandse Kluis, want over 30 jaar wil je nog bij de beelden van de bruiloft kunnen. Persoonlijk vind ik dat kostbaarder dan een armband.”