Deels vanuit huis werken, deels op kantoor – ook wel bekend als hybride werken – wordt door veel werknemers als een onvervreemdbare arbeidsvoorwaarde. Om de productiviteit en de betrokkenheid te bewaken, is het belangrijk dat de digitale werkomgeving optimaal is ingericht.
Werken op afstand vraagt om een andere manier van leidinggeven
Veel werknemers willen niet anders meer, blijkt telkens weer uit onderzoek. Werknemers willen meer recht krijgen om te bepalen waar ze werken. Uit FNV-onderzoek onder bijna 5.400 werknemers gaven 9 op de 10 werknemers aan behoefte te hebben aan meer zeggenschap over de werkplek. Vaak zijn afspraken over thuiswerken en de vergoeding vastgelegd in het personeelsreglementen of in cao’s. Er is zelfs een initiatiewetsvoorstel Werken waar je wilt goedgekeurd door de Tweede Kamer, die uiteindelijk is gesneuveld in de Eerste Kamer. Thuiswerken is dus geen afdwingbaar recht, ook al wordt het door veel werknemers wel zo gevoeld. Zes op de tien werkgevers hebben hybride werken omarmd; een op de vijf wil dat het personeel fulltime aanwezig is op kantoor (bron: DVJ Insights).
Vertrouwen
Hybride betekent dat het om een mix gaat, waarbij je sommige dagen thuiswerkt en op andere dagen naar je werk gaat. Twee belangrijk voordelen zijn een betere werk-privébalans en minder reistijd, wat een positieve bijdrage levert aan de CO2-reductie. Bovendien verlaag je de operationele kosten doordat je kunt besparen op kantoorruimte. Het is belangrijk dat je als werkgever een goede fysieke en digitale werkomgeving inricht en duidelijke afspraken maakt over de manieren van overleggen, samenwerking en aanwezigheid op kantoor. De technologische mogelijkheden om hybride te werken worden steeds beter. Desondanks beschikken veel werknemers nog steeds niet over de juiste tools en technologische ondersteuning. Bijna een op de vijf werknemers (22%) heeft geen toegang tot samenwerkingssoftware zoals Microsoft Teams en Zoom. En 26% beschikt niet over de juiste videotechnologie om efficiënt te overleggen met collega’s of als team op afstand met elkaar te samenwerken (bron: Ricoh). Uit het onderzoek ‘We Werken Thuis’ onder 40.000 kantoorwerkers zegt een meerderheid (55%) dat thuiswerken een positieve invloed heeft op de productiviteit. Als werknemer word je niet afgeleid door de drukte van de kantooromgeving, waardoor je je maximaal kunt concentreren. Tegelijkertijd blijft de gezamenlijkheid en het in stand houden van de bedrijfscultuur belangrijk. Werken op afstand vraagt om een andere manier van leidinggeven, gebaseerd op vertrouwen en een andere manier van communiceren en overleg.
Personeelsbehoud en talentwerving
Hybride werken biedt kansen om in deze krappe arbeidsmarkt nieuw talent, zij-instromers of mensen met een arbeidsbeperking te binden. Ruimte bieden om deels vanuit huis te werken en de vaste kantooruren los te laten maakt een organisatie inclusiever. Het opent de deur voor medewerkers met een arbeidsbeperking, die minder goed gedijen in een kantooromgeving of geen volle dagen kunnen werken. Of voor de grote groep werkenden die vanwege zorgtaken flexibel hun werkuren willen indelen.