Het stappenplan om te besparen op je energiekosten, luidt: eerst isoleren, en daarna duurzame verwarming en eventueel zonnepanelen. Je kunt klein beginnen om zo de smaak te pakken te krijgen.
Met de winter op komst is er goed nieuws vanuit het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het energieverbruik, omgerekend per inwoner, is terug op het niveau van 1970. De daling hangt samen met het energiezuiniger worden van woningen. Het is meteen ook een aanmoediging voor extra energiebesparende maatregelen.
Energiebesparing begint met slimmer stoken in de winter. Met alleen de verwarming aan in de kamers waar je veel bent en de deuren goed dichthouden, spaar je honderden euro’s per jaar. Een eerste stap om de kou buiten te houden is een kwestie van een rondje door je huis, op zoek naar de plekken waar het tocht of koude lucht naar binnen komt. Denk aan het plaatsen van een brievenbusborstel of het isoleren van de meterkast. De naden en kieren kitten en afdichten met tochtstrip is een simpele oplossing om de stookkosten in toom te houden. Als je de stap wil zetten naar een duurzame manier van verwarming, zoals de hybride warmtepomp, kun je beter tegelijk of als eerste je huis laten isoleren door een gespecialiseerd bedrijf. Zo profiteer je optimaal van de duurzame verwarming. Denk daarbij wel aan wel aan het belang van goede ventilatie van je huis.
Dubbele subsidie
Het aanbrengen van radiatorfolie is een ander voorbeeld van slim de warmte binnenshuis te houden. Met de isolatie van de buitenmuren en de vloer houd je de kou buiten en de warmte binnen. Hetzelfde geldt voor HR++ glas. De kosten heb je meestal in drie à vier jaar terugverdiend via je energierekening. De overheid is helpt je graag op weg, want we hebben met z’n allen een opgave om zo snel mogelijk over te stappen van gas naar andere vormen van verwarming. Als je de isolatiemaatregel combineert met het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler heb je voor beide uitgaven recht op subsidie. Hiermee heb je tot 30 procent van je kosten gedekt. Bijna alle gemeenten hebben een energieloket waar je terechtkunt voor hulp en advies. Niet iedereen heeft het geld op de rekening voor de investering. De overheid helpt deze groep met een renteloze lening voor inkomens tot € 60.000 via het Nationaal Warmtefonds. Een belangrijke reden hiervoor is dat juist de groep die in slecht geïsoleerde woningen wonen (energielabel E, F of G) vaak zelf niet de financiële middelen hebben om hun huis te verduurzamen.
Nationale Duurzame Huizen Route
Benieuwd hoe anderen de verduurzaming van hun huis hebben aangepakt? Op de komende zaterdagen, 28 oktober en 4 november, stellen huiseigenaren in het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route hun woning open voor bezoekers. Het is een leuke manier om inspiratie op te doen om zelf aan de slag te gaan.
Bijna alle gemeenten hebben een energieloket waar je terechtkunt voor hulp en advies