De verhalen in deze bijlage ‘Personal Lifestyle’ gaan vooral over de dromen van onderzoekers die nieuwe medicijnen ontwikkelen. Het pad daar- naartoe is lang en onzeker. Het duurt minimaal 10 jaarvoordateenmedicijndepatiëntbereikt.Maar hun onderzoek kan een oplossing bieden waar zo enorm veel behoefte aan is.
Vroeg of later krijgt bijna iedereen te maken met een chronische aandoening. Het goede nieuws is dat we ons leven, dankzij steeds betere medicijnen, vaak min of meer gewoon op de oude voet kunnen voortzetten. Denk bijvoorbeeld aan de medicijnen die je bij hoge bloed- druk of hartproblemen krijgt voorgeschreven. Behalve dat je bewuster gaat eten en meer moet gaan bewegen, hoef je verder weinig te laten in het leven. Soms biedt een medicijn een onverwachte extra toepassing. Een voorbeeld zijn de nieuwe medicijnen voor diabetes, die ook kunnen worden ingezet bij hart- en vaatziekten. En de werkzame stof van Viagra was oorspronkelijk bedoeld als hartmedicijn.
De draad oppakken
Helaas zijn er ook ziekten die wel een grote impact hebben op het leven, zoals parkinson en de zeldzame, erfelijke oogziekte LHON. Maar zelfs daar blijft ruimte om te dromen. ‘Het leven houdt niet op bij parkinson,’ was de boodschap die de onlangs overleden zanger Rob de Nijs aan medepatiënten meegaf. In deze bijlage leest u het hoopvolle verhaal van Visio Het Loo Erf, waar mensen met LHON worden geholpen om de draad weer op te pakken, met als doel zelfstandig te blijven en te leren om te gaan met de visuele beperking. Het ParkinsonFonds maakt al 27 jaar onderzoek mogelijk naar de oorzaken van parkinson en naar betere behandelingen. Met de bezuinigingen door de overheid is de financiering van veelbelovende onderzoeksaanvragen steeds meer afhankelijk van particuliere donaties.