Iedere huisdierenbezitter kent de verhalen, al dan niet uit eigen ervaring. Je bezoekt de dierenarts, voor wat een routinecontrole lijkt, en krijgt slecht en goed nieuws. Een behandeling van je huisdier is mogelijk, maar de kosten van het onderzoek en de behandeling zijn hoog. Had je nu maar een ziektekostenverzekering afgesloten!
Als het om de gezondheid van je huisdier gaat, geldt voor de meeste mensen geen limiet. Een huisdier maakt deel uit van het gezin. Dus als er wat aan de hand is, verdient je huisdier de beste zorg en ga je gewoon voor de behandeling. Koste wat het kost. Het Nibud heeft berekend dat een kat ongeveer 23 euro per maand kost en nog 120 euro extra voor jaarlijkse kosten. Afgerond gemiddeld zo’n 400 euro per jaar. Een hond is twee keer zo duur: gemiddeld 50 euro per maand en zo’n 160 euro per jaar aan incidentele kosten daarbovenop.
Vaccinaties
Zoals jonge kinderen een vaccinatie krijgen tegen polio en mazelen en andere besmettelijke ziekten, moeten katten, honden en andere huisdieren worden ingeënt. En gaat het huisdier mee op reis, dan heb je een dierenpaspoort nodig. De uitgaven voor deze reguliere bezoeken heb je natuurlijk ingecalculeerd. Het wordt een ander verhaal als uw hond of kat een ongeluk krijgen of ziek worden. De kosten van een operatie of behandeling bij de dierenarts of specialist lopen steeds hoger op, ook omdat er steeds meer mogelijk is. Met een MRI-scan, oncologische behandelingen en orthopedie loopt de rekening al snel op tot voorbij de 1.000 euro. Maar ook een minder ingrijpend consult en de kosten van de medicijnen kunnen flink in de papieren lopen. Daarom is het verstandig om vooraf na te denken over een huisdierenverzekering.
Huisdierenverzekering
Net als bij een zorgverzekering heb je huisdierenverzekeringen in soorten en maten, qua dekkingen en vergoedingen. Vaccinaties vallen meestal buiten de verzekering. De standaardverzekering covert vooral het consult en onderzoek, eventuele operaties en de medicatie. Met de verzekering worden deze kosten minus je eigen risico vergoed. Castreren, steriliseren en heup- en gewrichtsaandoeningen zitten meestal niet in de standaarddekking. Hetzelfde geldt voor speciaal voer. Sommige rassen hebben erfelijke aandoeningen, zoals ademhalingsproblemen bij kortsnuitige honden. Verzekeraars weten dat ook. Let dus op welke klachten eventueel zijn uitgesloten van de dekking voor jouw categorie rashond of -kat.
Eigen risico
Een verzekering voor de kosten van de dierenarts is een goed idee als je verrassingen wilt vermijden. Afhankelijk van je financiële veerkracht kun je kiezen voor een hogere eigen risico. De duurdere behandelingen heb je daarmee gedekt. Sluit je de verzekering af als je huisdier nog een puppy of kitten is, dan betaal je een lagere premie. Bij het vergelijken van huisdierenverzekeringen moet je verder op de volgende zaken letten: de dekking. Voor welke behandelingen moet je je aanvullend verzekeren? En de maximale vergoeding. Tot welk bedrag zijn de kosten gedekt? Als je weet dat je huisdier goed verzekerd is, scheelt dat een zorg minder als je met je zieke huisdier de dierenarts bezoekt.
De kosten van een operatie of behandeling lopen steeds hoger op, omdat er steeds meer mogelijk is.