Een stijgende inflatie komt vaak met veel onzekerheden, constateert Eelco Habets, algemeen directeur van spaarbemiddelaar Raisin. Eén zekerheid is er daarentegen wel: “Als onzekerheid de overhand krijgt, zoals nu, gaan mensen meer sparen of doorsparen. Spaargeld is een veilige haven, want een goed gevulde financiële buffer geeft rust.” Aan de trend van dalende en zelfs negatieve rente lijkt een einde te komen.
“Er is veel aan de hand, zoals de hoge inflatie, stijgende grondstofprijzen en de oorlog in Oekraïne. De onzekerheid overheerst, en het vertrouwen van consumenten in de Nederlandse economie is in april op een ongekend dieptepunt beland,” stelt Eelco Habets. Het zet mensen aan tot sparen – volgens het CBS vonden consumenten de tijd nooit eerder zo ongunstig om grote aankopen te doen. De eerste drie maanden van 2022 waren dan ook het beste kwartaal ooit voor Raisin. “Het is niet dat mensen zeggen ‘laat ik mijn spaargeld maar stukslaan op nieuwe spullen, omdat het anders minder waard wordt’. Het is juist zo dat mensen meer sparen.” Het is een voorspelbare reflex, meent hij. “Als je een nieuwe auto of een nieuwe tv wilt kopen, ben je in één keer een hoger bedrag kwijt. Het is dus verstandig om extra te sparen voor grote uitgaven en voor je financiële buffer.”
Lange termijndeposito’s
De centrale banken praten al over aanpassingen van hun beleid. “Je ziet de rentes op termijndeposito’s omhooggaan, in anticipatie van de afbouw van het corona-opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB), na de zomer.” Om de inflatie te dempen heeft de Amerikaanse Federal Reserve al een aantal renteverhogingen aangekondigd. “In de tweede helft van het jaar zal de ECB wellicht de korte rente verhogen van min 0,5 naar min 0,25 procent, en dát is de rente waar beweging in moet komen om de spaarrentes op onze vrij opneembare spaarrekeningen te zien stijgen.”
Habets merkt dat spaarders al voorzichtig voorsorteren op hogere rentes. “Mensen verwachten dat er rentestijgingen aankomen, en zetten daarom hun geld voor een iets kortere termijn – veelal een of twee jaar – vast. Of ze zetten (een deel van) het geld op een vrij opneembare spaarrekening voor maximale flexibiliteit.” Toch zijn er wel degelijk nu al goede kansen voor spaarders, meent hij. De rentes op lange termijndeposito’s stijgen bij buitenlandse banken, blijkt uit de Spaarrente Barometer van financieel onderzoeksbureau MoneyView. “Doordat de rente op depositosparen stijgt, neemt het renteverschil tussen flexibel en depositosparen toe.” Het geld voor één of twee jaar vastzetten loont hierdoor. “Je krijgt 0,80% rente op één jaar vast (5 jaar: 1,3%; 10 jaar: 1,5%). Het hoogste percentage dat je bij vrij opneembaar krijgt, bij de Bigbank uit Estland is 0,3%; bij Renault Bank, de spaaraanbieder van de Renault Group, krijg je 0,25% p.j. Prima als je te allen tijde bij je spaargeld wilt kunnen, maar je hebt dus flink meer rente als je kiest voor een (kortlopend) spaardeposito.” Ook een aantal Nederlandse banken hebben de afgelopen weken de rentetarieven van hun termijndeposito’s verhoogd.
Spaargeld gelijkwaardig beschermd
Het online spaarplatform Raisin biedt Nederlandse spaarders toegang tot de spaarproducten van inmiddels circa 20 banken in de EU, van België tot Frankrijk en Portugal. “We bieden een keuze, zetten de producten van alle banken naast elkaar, maar adviseren niet. Een half procent rente in plaats van de 0,01% van Nederlandse banken lijkt klein bier, maar maakt wel degelijk verschil.” De spaarrentes in andere Europese landen zijn aantrekkelijker, terwijl je als spaarder in alle EU-landen dezelfde bescherming geniet, benadrukt Habets. “Je spaargeld is, net als in Nederland, bij een faillissement van de bank overal in Europa gegarandeerd tot € 100.000 per bank, of een gelijkwaardig bedrag in de lokale valuta.” Hij maakt een vergelijking met vrij reizen en mobiel bellen binnen Europa. “De ECB heeft bovendien steeds meer de regie op het gebied van financieel toezicht. Als consument profiteer je van deze verdere EU-integratie en de scherpere concurrentie van een grotere, internationale markt.”
Ten opzichte van vorig jaar is de hoogste rente van de nummer-1-aanbieding op het Raisin-platform gestegen tot 0,80 procent rente bij een jaar vast. Ter vergelijking: de hoogste variabele spaarrente in Nederland is 0,05 procent. “Een strategie waar je als spaarder voor kunt kiezen, is om elke maand of kwartaal een deel van je spaargeld in een deposito met een looptijd van één à twee jaar vast te zetten. Dan profiteer je nu al van de hogere rente. Je geld werkt al voor je en ondertussen kun je in de gaten houden hoe de rente zich verder ontwikkelt.” Habets komt aan het einde van het gesprek nog een laatste keer terug op het belang van sparen. “De vraag ‘waarom zou je gaan sparen, als een euro over een jaar nog maar 95 cent waard is?’, kun je beter omdraaien. Je móet juist extra sparen, want volgend jaar is je euro nog maar 95 cent waard.”
Ga nu naar www.raisin.nl en open via één gratis account deposito- en spaarrekeningen bij banken in de EU met toprentes tot wel 1,50% p.j.