Bewegen is essentieel voor een gezond leven en helpt ons vitaal ouder te worden.
Gelukkig en gezond: het belang van een leven lang bewegen.
In een tijd waarin de vergrijzing toeneemt is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan de gezondheid en het welzijn van deze groeiende demografische groep. Een van de meest effectieve manieren waarop ouderen hun fysieke, mentale en sociale gezondheid kunnen verbeteren, is door regelmatig naar buiten te gaan en te bewegen.
Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2022 slechts 44,3% van de Nederlanders van vier jaar en ouder aan de meest recente beweegrichtlijnen. Volwassenen en ouderen zouden volgens deze richtlijnen wekelijks 150 minuten moeten bewegen, verspreid over meerdere dagen, met activiteiten zoals wandelen, fietsen, golfen, zwemmen of huishoudelijke taken. Dit verbetert de conditie, en verlaagt het ziekterisico.
Beweging is van onschatbare waarde voor het behoud van spierkracht, flexibiliteit en balans bij ouderen. Valincidenten zijn namelijk een van de belangrijkste oorzaken van letsel zijn bij deze groep. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) valt één op de drie mensen ouder dan 65 jaar minstens één keer per jaar. Regelmatige lichaamsbeweging, vooral die gericht is op het verbeteren van kracht en balans, kan het risico op vallen en de ernst van letsel bij een val verminderen. Volgens de International Osteoporosis Foundation (IOF) lijden wereldwijd ongeveer 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen ouder dan 50 jaar aan osteoporotische fracturen. Oefeningen die gewichtsdragende activiteiten omvatten, zoals wandelen, joggen of dansen, kunnen de botdichtheid verbeteren en het risico op osteoporose en fracturen verminderen.
Volgens het National Institute on Aging (NIA) hebben meer dan 85% van de mensen ouder dan 65 jaar een hoge bloeddruk. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van het risico op beroertes en hart- en vaatziekten en bij het verminderen van het risico op veel chronische aandoeningen, waaronder diabetes type 2.
Beweging geeft talloze fysieke voordelen, maar ook aanzienlijke voordelen voor de geestelijke gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat zowel stress als stemmingsstoornissen zoals depressie en angst door beweging kunnen verminderen, terwijl cognitieve functies worden verbeterd. Regelmatige lichaamsbeweging wordt zelfs geassocieerd met een verminderd risico op dementie en andere leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.
Ten slotte bieden groepsactiviteiten zoals wandelen of deelnemen aan sporten voor ouderen niet alleen lichaamsbeweging, maar ook waardevolle sociale interactie. Door regelmatig naar buiten te gaan en te bewegen, kunnen ouderen dus niet alleen hun fysieke gezondheid verbeteren, maar ook hun algehele welzijn bevorderen. Het is een simpele, maar effectieve stap naar een gezonder en vitaler ouder worden.