Senioren willen een zelfstandig, actief en sociaal leven leiden. En als dat nodig is een beroep doen op zorg. Met Hamlet Living biedt LIFE Europe unieke woonprojecten die aan deze wens tegemoetkomen. Het mooie is: ze zijn zeker niet alleen voor de happy few weggelegd.
Je hoeft er niet eens zo gek ver voor terug in de geschiedenis. Na een mooi leven in je eigen woning was het voor veel senioren een logische vervolgstap om naar een bejaarden- of verzorgingshuis te gaan. Maar tijden zijn veranderd. Senioren leven langer en zijn doorgaans vitaler dan vroeger. Toch is de vastgoedmarkt nauwelijks meebewogen met deze trend. Als senior blijf je nu in die grote woning waarin je met je gezin leefde of je zoekt wat kleiners. Pas als de nood aan de man is, komt iets als een verzorgingshuis aan de orde. Veel meer smaken zijn er niet. Als het aan Steven Zeeman ligt, Managing partner van LIFE Europe, komt er een aantrekkelijke smaak bij.
Zelfstandig wonen met tal van voorzieningen
Met zijn gloednieuwe concept Hamlet Living wil hij senioren iets bijzonders bieden. Zeeman legt uit wat Hamlet Living wel én niet is. “We willen als het ware kleine dorpjes, hamlets, realiseren op fraaie locaties in steden. Senioren kunnen daar wonen in moderne, aantrekkelijke en zelfstandige appartementen van hun keuze. Van groot tot klein, van gemeubileerd tot ongemeubileerd. Heel belangrijk: het zijn open complexen, die in verbinding staan met de omgeving, dus geen omheinde gemeenschappen of zoiets. Senioren kunnen er zelfstandig en waardig leven, in vrijheid en met behoud van privacy. Wat de wooncomplexen onderscheidt, is dat de bewoners gebruik kunnen maken van gezamenlijke voorzieningen, waar ze elkaar en anderen kunnen ontmoeten. Dat sociale en verbindende kenmerkt Hamlet Living.”
Zeeman geeft concrete voorbeelden van mogelijke faciliteiten. “Denk aan een grote tuin met een kas waar mensen bijvoorbeeld kruiden, bloemen en groenten kunnen verbouwen. Maar ook met een atelier om te schilderen. Verder is er een restaurant en een kidszone, waar je kinderen en kleinkinderen kunt ontvangen. Ook aan gezondheid, welzijn en vitaliteitis gedacht, met een fitness- en wellnessruimte en massagemogelijkheden. Daarnaast komt er een receptieachtige omgeving, waar ontmoeting- en werkruimtes te reserveren zijn. En van waaruit het Hamlet-teamde bewoners 24 uur per dag ondersteunt met alledaagse zaken, zoals het aannemen van een postpakketje of het verrichten van kleine huishoudelijke klusjes.” Een belangrijke terzijde: al deze gedeelde voorzieningen en services staan ter beschikking van de bewoners, maar ze hoeven er geen gebruik van te maken. Wel worden ze zo in elk geval maximaal in staat gesteld om een sociaal, actief en dynamisch leven te blijven leiden.
Sociale en medische zorg
Eerlijk is eerlijk, het leven als senior is niet altijd en niet voor iedereen alleen maar leuk. Ook daar is bij Hamlet Living aan gedacht. Carla Yperlaan, die verantwoordelijk is voor het onderwerp zorg: “Bij Hamlet Living maken we onderscheid in sociale zorgen medische zorg. Dat sociale zit hem voor een groot deel al in de aangeboden voorzieningen en faciliteiten. Die zijn gericht op het stimuleren van een actief leven, maar ook op het oog hebben voor elkaar. En dus het tegengaan van bijvoorbeeld eenzaamheid. Daarnaast geven we niet alleen advies wanneer een bewoner een specifieke zorgvraag heeft, maar ook kunnen we hem of haar ondersteunen in de contacten met zorginstanties. Ten slottebieden we, via een zorgpartner, ook daadwerkelijk medische zorg aan.” Senioren kunnen zo leven in een veilige woonomgeving, waar desgewenst 24 uurs zorg verleend wordt. Daarmee vervult Hamlet Living een zeer belangrijke maatschappelijke taak in het Nederland van 2020. Zeeman: “De mantelzorg staat enorm onder druk. Met ons concept kunnen we de mantelzorgers ontlasten, door een deel van hun taken over te nemen.”
Er komt veel bij kijken om dit soort projecten te realiseren. Zeeman mikt erop dat in 2021 met de bouw van de eerste locaties kan worden gestart. “Die zouden dan in 2023 geopend kunnen worden. Daarna willen we elk jaar twee nieuwe locaties erbij. We hopen steeds meer gemeentes enthousiast te maken voor deze nieuwe manier van wonen, waarbij senioren midden in de maatschappij en het leven blijven staan.” Nog onbenoemd, maar zeker niet onbelangrijk: de prijs. Wat gaat zo’n bijzondere woonvorm kosten? Zeeman: “Daar zijn we heel transparant in. Het gaat voor veel mensen betaalbaar worden, met all-inprijzen die grofweg uiteenlopen van 1000 tot 2500 euro per maand, afhankelijk van de omvang van het appartement. Hoeveel je precies betaalt, hangt uiteraard af van je woonwensen, maar ook van de voorzieningen die je zou willen afnemen, waarbij zorg een apart onderdeel vormt. Hamlet Living laat zich in elk geval het best omschrijven als een high-end beleving voor een betaalbare prijs.” Of, zoals Diederik Dam van Dam & Partners Architecten – de vormgevers van de Hamlet-projecten – het beschrijft: “Een woning in Hamlet is meer dan je woning alleen. Binnen en buiten zijn verweven langs groen, van een park met kassen buiten tot aan je eigen groene kas op je ruime balkon. Zo is er in een warme en comfortabele omgeving zowel ruimte voor jezelf, als ook voor samen. Een plek met ziel en identiteit.”
Voor meer informatie bezoek dan snel onze website