De teelt van palmolie leidt tot grootschalige ontbossing en steeds minder leefgebied voor dieren. Je kunt daar iets tegen doen als consument.
Van lippenstift tot margarine, van wasmiddel tot babymelk. De kans is groot dat er palmolie in is verwerkt. Palmolie heeft van zichzelf geen smaak en toch heeft het een naar smaakje. Dat heeft alles te maken met de herkomst. Palmolie wordt gewonnen uit de vrucht van oliepalmen. De teelt daarvan zorgt voor grootschalige ontbossing. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) ligt 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië in gebieden die in 1989 nog bos waren. WWF luidt de noodklok over de ontbossing die door niet duurzaam geproduceerde palmolie wordt veroorzaakt: orang-oetans en andere dieren raken steeds meer leefgebied kwijt. De winning heeft ook positieve gevol- gen. Het verbetert de inkomens van mensen op het platteland en versterkt nationale economieën. Maar daar staan vaak veel conflicten tegenover, over landgebruikrechten en kinder- en dwangarbeid.
Wat kun je doen?
Moeten we palmolie vermijden of zelfs boycotten? Of vervangen door bijvoorbeeld kokosolie? Helaas is zo’n vervanging door alternatieve oliën niet altijd de oplossing. Ook bij de winning daarvan kan ontbossing, natuurverlies en verlies aan biodiversiteit het gevolg zijn. Volgens WWF hoeven we palmolie niet te weren en te vervangen: als het duurzaam geproduceerd wordt, is het een efficiënte olie. WWF is medeoprichter van het keurmerk voor duurzame palmolie, RSPO. Staat dat keurmerk op de verpakking dan kun je ervan uitgaan dat bij productie van de palmolie de natuur beschermd wordt en lokale gemeenschappen een leefbaar loon ontvangen. Certificering van duurzame palmolie is slechts één strategie om bossen te beschermen. Een nadeel van het RSPO-systeem is dat veel bedrijven gecertificeerde palmolie vermengen met niet-gecertificeerde palmolie , waardoor nog steeds ontbossing plaatsvindt. Op veel plekken wordt druk gezocht en gewerkt aan een duurzame alternatieven voor palmolie. Want één ding is zeker! We moeten met z’n allen hard aan de slag om de ontbossing van deze kwetsbare natuur te stoppen! Dat kan bijvoorbeeld met de juiste keuze in de supermarkt.