Onze energievoorziening gaat zoals bekend veranderen. De Topsector Energie is in Nederlands de drijvende kracht achter innovaties die nodig zijn voor de transitie naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. We kijken tegen grote stappen aan.
We horen bij de meest concurrerende economieën in de wereld
Wat je er ook over leest en hoort, het wordt aan alle kanten duidelijk gemaakt dat de zaken voor wat betreft duurzaamheid heel anders moeten en dat we daar hard aan moeten trekken. En dat is precies wat de zogeheten Topsectoren beogen. Topsectoren zijn segmenten van de economie waarin Nederlandse bedrijven en onderzoekscentra op mondiaal niveau uitblinken. Nederland verdient veel geld in het buitenland aan handel en industrie. We horen, zo meldt onder meer het World Economic Forum, bij de meest concurrerende economieën in de wereld. En dat is een belangrijk fundament onder onze welvaart. Die internationale toppositie, zo stellen ook voorgaande kabinetten, is niet vanzelfsprekend. Het vereist een gezamenlijke inspanning van ondernemers, onderzoekers en de overheid. Hetgeen overigens al in ruime mate gaande is. ‘In Nederland vinden we samenwerking tussen bedrijven, wetenschap en overheid in verschillende sectoren normaal’, aldus publicaties van de verschillende Topsectoren, ‘Wereldwijd is deze samenwerking uniek.’
Succesvol
Energie is dus zo’n Topsector. En daar, zo geeft Topsector Energie ook aan, zien we juist op het gebied van duurzaamheid grote en noodzakelijke veranderingen plaatsvinden. De rol van centrale energievoorziening neemt toe en fossiele brandstoffen, die we gebruiken voor warmte, elektriciteit en transport moeten plaatsmaken voor hernieuwbare bronnen. Topsector Energie gaat daarbij uit van de doelen zoals die voor 2050 zijn geformuleerd in het Energieakkoord en de Energieagenda, en door de EU-lidstaten. Het doel is in 2050 een volledig duurzame energievoorziening en het bereiken van tachtig tot vijfennegentig procent CO₂-reductie ten opzichte van het basisjaar 1990. ‘Topsector Energie helpt bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties samen te werken aan het energiesysteem van de toekomst’, zo vat de Rijksvoorlichtingsdienst de taakstelling samen. Concreet betekent dit dat de Topsector Energie op alle mogelijke manieren initiatieven ondersteunt die de genoemde doelen dichter bij kunnen brengen. Zo wordt door de Topsector Energie de weg naar financiering van projecten aangegeven. Hulp bij het opzetten van samenwerkingsverbanden is een belangrijke kerntaak. Onderzoek naar trends en nieuwe ontwikkelingen wordt gestimuleerd. En als projecten zich als succesvol hebben bewezen staat de Topsector Energie paraat om op alle mogelijke manieren bij het opschalen daarvan te helpen.
Schouders eronder
Dit heeft ondertussen geleid tot enkele duizenden projecten waarvan er vele op de website van de Topsector Energie ten voorbeeld worden gesteld. Het loopt van elektrificatie naar zonne-energie naar waterstof-productie, duurzame warmtepompen, aardwarmte-gebruik, zeezout-batterijen en heel veel meer. Het zijn projecten waarmee, in letterlijk elk geval, de taakstelling van de Topsectoren in praktijk gebracht wordt. Samenvattend, als het een serieuze kans van slagen heeft, de energietransitie en aldus de duurzaamheid bevordert, zet Topsector Energie de schouders eronder.