Gelukkige werknemers zijn minder vaak ziek, energieker en gemotiveerder. Een tevreden medewerker blijft niet alleen langer gezond, maar is bovendien productiever en levert zowel maatschappij als werkgever meer op. Niet zo gek dus, dat steeds meer organisaties focussen op duurzame inzetbaarheid.
Jezelf willen ontwikkelen is een menselijke behoefte
Duurzame inzetbaarheid is erop gericht mensen tot hun pensioenleeftijd gezond, gelukkig en bekwaam aan het werk te houden. Het creëren van goede en gezonde arbeidsomstandigheden is hiervoor van levensbelang. Maar ook een positieve leercultuur waarin men zich kan blijven ontwikkelen en aandacht voor de persoonlijke omstandigheden, wensen en behoeften van werknemers vergroten de duurzame inzetbaarheid van je organisatie.
Gezamenlijke belangen
Bij duurzame inzetbaarheid komen de belangen van werkgever en werknemer samen. Het doel is een vruchtbare situatie te creëren voor beide partijen, door meer aandacht te hebben voor de belangen van de werknemer. Het belang van de werknemer is namelijk uiteindelijk ook het belang van de werkgever. Dat wil zeggen, gezonde en gelukkige werknemers hebben een positief effect op de hele organisatie: wie zich goed voelt op het werk is productiever en verspreidt bovendien een positieve energie. Zo stimuleren mensen ook onderling elkaars productiviteit. Als werkgever heb je er dus alle belang bij je personeel gezond en gelukkig te houden.
Werksfeer
Duurzame inzetbaarheid wordt beïnvloed door allerlei factoren. Op sommige van die factoren heb je als werkgever geen invloed. Denk hierbij aan iemands thuissituatie. Toch kun je als werkgever meer doen dan je misschien denkt. Een werknemer brengt immers een groot deel van diens tijd door op het werk, en er zijn heel veel verschillende manieren om de duurzame inzetbaarheid van jouw personeel te vergroten. Een van de belangrijkste factoren bij duurzame inzetbaarheid is de werksfeer. Kan iedereen zichzelf zijn op het werk? Wordt ieders bijdrage evengoed gewaardeerd? Minstens zo belangrijk is gezondheid. Als werkgever kun je gezonde keuzes stimuleren, bijvoorbeeld met gratis groente en fruit als tussendoortje. Ook het aanbieden van een dagelijkse sporttraining met het kantoor of een gratis sportschoolabonnement kan de inzetbaarheid van je werknemers vergroten.
Investeren in ontwikkeling
Een werkomgeving die werknemers voldoende kansen biedt zichzelf te ontwikkelen heeft een positief effect op duurzame inzetbaarheid. Jezelf willen ontwikkelen is een menselijke behoefte. Wil de werknemer beter worden in diens taak of juist nieuwe dingen leren? Wees dan niet bang om te investeren in cursussen en trainingen. Bekwaamheid motiveert, geeft energie en maakt zo productiever.
Werk-privébalans
Een te hoge werkdruk leidt dikwijls tot lichamelijke en psychische klachten bij de werknemer en is dus nadelig voor duurzame inzetbaarheid. Door contact te houden met je werknemers blijf je als werkgever op de hoogte van de werkdruk die zij ervaren. Indien nodig pak je de werkdruk aan door je flexibel op te stellen en mee te denken. Is er een verhoogde druk in de privésfeer, creëer samen een situatie waarin hij of zij toch kan blijven werken. Denk aan meer thuiswerken, minder belastend werk of een tijdelijke verlofregeling. Sommige maatregelen lijken misschien kostbaar, maar vergroten in werkelijkheid de kans dat je werknemer snel weer op volle kracht verder kan.