Een goede dag is geworteld in een goede nachtrust. Die is niet voor iedereen weggelegd: één op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen. Kunnen we onze slaapkwaliteit verbeteren? Emma’s World Sleep Day-campagne geeft een zet in de goede richting.
Slapen we nog een beetje goed in Nederland? Het CBS houdt de vinger aan de pols. Belangrijkste conclusie uit de meest recente CBS-Gezondheidsenquête: ruim één op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft problemen met slapen. Dat zijn zomaar miljoenen mensen die moeite hebben om in slaap te vallen of bijvoorbeeld midden in de nacht wakker worden en niet meer kunnen doorslapen. Dat vier op de vijf Nederlanders dus wél een goede nachtrust heeft, lijkt overigens een misvatting. Uit een eerder onderzoek van de Hersenstichting met onder andere het Trimbos-Instituut blijkt dat maar liefst 63 procent van de Nederlanders niet tevreden is met hun slaapkwaliteit. Maar, blijkt uit datzelfde onderzoek, ‘ze nemen geen maatregelen om hier iets aan te doen’. Een gemiste kans, want een goede dag is geworteld in een goede nachtrust. Goede slapers halen over overdag het beste uit zichzelf. Na een gebroken nachtrust besef je pas echt goed hoe belangrijk slaap is om alles uit de dag te halen.
Betere nachten
Eén of twee nachtjes slecht slapen? Daarover hoef je je geen zorgen te maken. Maar elke ochtend doodmoe uit bed stappen na weer een slechte nachtrust, gaat ten koste van je emotionele gezondheid en je leervermogen. Slaap is nu eenmaal noodzakelijk om je lichaam en geest te laten herstellen en tot rust te laten komen. ‘Ben je doodmoe dan heb je dezelfde reactietijd en het vermogen beslissingen te maken als iemand die stomdronken is,’ waarschuwt neurobioloog Theresa Schnorbach. Ook ons immuunsysteem is volgens haar gebaat bij goede slaap. Ze wijst op een onderzoek uit de VS waaruit blijkt dat de proefpersonen die minder dan zeven uur sliepen eerder een verkoudheid te pakken hadden. Schnorbach: ‘Wat bleek: er zitten bij weinig slaap gewoon minder witte bloedlichaampjes in je bloed.’
Zelf is ze betrokken bij slaaponderzoek voor Emma – The Sleep Company, ’s werelds grootste direct-to-consumer slaapmerk en het bedrijf met de meest bekroonde matras in Europa. Emma werd tien jaar geleden door twee vrienden opgericht, niet alleen met het doel om de beste matras en slaapproducten te ontwikkelen voor bijna elk lichaams- en slaaptype, maar ook met de ambitie mensen te ondersteunen in het verbeteren van hun nachtrust. Of zoals ze het zelf graag zeggen: Nederlanders de beste dagen te geven door betere nachten. Met de World Sleep Day-campagne wijdde het bedrijf zelfs een hele maand aan de jaarlijkse Dag van de Slaap. Op de dag zelf (17 maart) kreeg het personeel een vrije dag en de schijnwerpers werden gezet op manieren om tot een betere nachtrust te komen.
Betere slaapkwaliteit
Essentieel voor een goede nachtrust is: slaaphygiëne. Dat betekent dat je een uur voor het slapen alleen nog maar ontspannende activiteiten onderneemt, zoals lezen. Dat je geen zware maaltijden meer gebruikt. En dat je koffie en alcohol vermijdt. En ook: dat je verre blijft van je mobiele telefoon. Niet alleen het blauwe licht, ook e-mails, appjes en berichten op bijvoorbeeld facebook en instagram zorgen ervoor dat je je niet kunt afsluiten van de wereld om je heen. Waardoor in slaap vallen alleen maar lastiger wordt. Emma deed er onder 500 Nederlander onderzoek naar en ontdekte dat bijna de helft van de ondervraagden niet geloofde dat telefoongebruik in de slaapkamer een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de nachtrust. Samen met MIND, de onafhankelijke maatschappelijke organisatie die zich sterk maakt voor een psychisch gezonder Nederland, kwam Emma met de bijzondere ‘Switch off to Switch on’-challenge. Ofwel: Schakel uit. Slaap beter. Schakel in. De succesvolle tiendaagse challenge kun je altijd aangaan. Iedereen die slecht slaapt kan er lessen uit trekken. De belangrijkste: een kleine aanpassing in je avondroutine kan een grote invloed hebben op je slaapkwaliteit!
Fijne slaapomgeving
Het komt allemaal neer op het stellen van grenzen. En natuurlijk zijn we daar niet altijd goed in. Maar als je weet dat de schermtijd die je voor het slapengaan op je telefoon doorbrengt ertoe bijdraagt dat je versuft aan de nieuwe dag begint, dan zou het niet moeilijk moeten zijn. Met deze drie stappen uit de ‘Switch off to Switch on’ challenge belooft Emma het beste in iedereen wakker te schudden:
1. Leg je telefoon buiten je slaapkamer
Wanneer het bedtijd is, is het tijd om alle afleidingen buiten je slaapkamer te houden. Voor het creëren van een fijne slaapomgeving raden we aan het blauwe licht van je scherm en het urenlang scrollen door je telefoon te vermijden. Haal vooral die old school wekker weer tevoorschijn!
2. Kies 2 switch-off momenten per dag
Luister onderweg naar werk naar een leuke podcast, mediteer in de douche, bereid een waanzinnig ontbijt en neem ’s avonds 30 minuten de tijd om te lezen of te schilderen. Switch-off en doe iets waar je van houdt!
3. Na half 9 in de ‘slaap modus’
Zet na half 9 ’s avonds alle notificaties op je telefoon uit en kies voor de ‘slaap modus’ wanneer je je telefoon weglegt.
Behoefte aan een betere nachtrust? Eindelijk afrekenen met moe wakker worden? Ontdek onze prijswinnende slaapproducten van emma-sleep.nl en kijk voor de aanbieding op https://www.emma-sleep.nl/?utm_source=telegraaf&utm_medium=affiliate