Aectual is een Amsterdams design platform dat circulaire interieurproducten levert aan grote klanten wereldwijd, gemaakt door XL 3D-printtechnologie. Ze produceren alleen op aanvraag en gebruiken in de productie gerecyclede materialen. Tetra Pak is wereldwijd actief op het gebied van verpakkingsoplossingen en voedselverwerking. Het van oorsprong Zweedse bedrijf is het best bekend om zijn kartonnen drankverpakkingen. De twee gingen een bijzondere samenwerking aan.
Roderick Friend, General Manager Tetra Pak Nederland: “Veel mensen kennen de merknaam Tetra Pak niet, terwijl de gemiddelde consument op bijna elk moment wel een verpakking van ons in de koelkast heeft staan. In 2021 verkochten we wereldwijd meer dan 192 miljard verpakkingen. We zijn ons bewust van de – potentiele – impact die een bedrijf van onze grootte heeft op zijn omgeving. Vandaar dat we continu op zoek zijn naar innovatieve manieren om onze footprint te verminderen. We streven ernaar om in 2030 CO2-neutraal te zijn in onze eigen operationele activiteiten en in 2050 over de hele keten, inclusief klanten, leveranciers en andere stakeholders.” Om deze reden zet Tetra Pak zich niet alleen in om zo duurzaam mogelijke verpakkingsmaterialen te ontwikkelen, maar ook voor de verregaande recycling van die materialen. Het is recycling waar de twee bedrijven elkaar vinden.
Het recyclen van een kartonnen drankverpakking gebeurt in verschillende stappen. De verpakkingen van Tetra Pak zijn grotendeels gemaakt van karton en hebben aan de binnen- en buitenkant een heel dun laagje plastic om het karton te beschermen. Vaak hebben de verpakkingen een plastic dop, maar inmiddels kunnen fabrikanten ook kiezen voor een plantaardige variant op basis van rietsuiker. Aan de verpakkingen van lang houdbare producten wordt een laagje aluminium toegevoegd als bescherming tegen licht en lucht. Zo zit er in de verpakkingen van niet-gekoelde dranken altijd een laagje aluminium om ervoor te zorgen dat het product langer houdbaar blijft.
Om de verpakkingen te recyclen, wordt het karton in een ‘wasmachine’ losgeweekt van de beschermingslaagjes en doppen en daarvan gescheiden. Van het karton uit Nederland worden voornamelijk nieuwe kartonnen dozen gemaakt. Wat dan overblijft is een mix van de doppen en beschermingslaagjes. Die mix wordt ook wel PolyAl genoemd. Na recycling van deze PolyAl mix gebruikt Aectual het in haar interieurproducten als grondstof.
Hedwig Heinsman, medeoprichter en Creative Director van Aectual, benadrukt de kwaliteit van het gerecyclede materiaal als grondstof voor hun 3D-printers: “PolyAl is een bijzonder materiaal om mee te werken. Het voelt een beetje als klei en heeft een mooie finish. De kleine stukjes aluminium geven het materiaal diepte en zorgen ervoor dat de kleur goed in de mix wordt opgenomen.”
Tijdens de Milan Design Week werd deze zomer de Aectual x Tetra Pak conceptcollectie gepresenteerd en sindsdien worden wereldwijd de nieuwe kantoren van Tetra Pak ingericht met producten uit de collectie. Via de website van Aectual kunnen producten – zoals de poef – direct worden gekocht. Grotere interieursystemen kunnen op maat worden besteld.
Heinsman: “We werken nauw samen met bedrijven als Tetra Pak om recycling te bevorderen en zo kringlopen te kunnen sluiten. Al onze producten zijn volledig recyclebaar – klanten kunnen producten retourneren en dan gebruiken wij ze opnieuw in onze productie, zonder restmateriaal te creëren. De ontwerpen gemaakt van de PolyAl mix zijn tot wel tien keer te recyclen zonder dat de kwaliteit afneemt. Dit maakt het een zeer duurzaam 3D-printmateriaal.”
Met samenwerkingen als deze hoopt Tetra Pak bij te dragen aan duurzame en innovatieve oplossingen voor gerecyclede grondstoffen afkomstig van kartonnen drankverpakkingen. Onderdeel om recycling makkelijker te maken, is het weglaten van het aluminiumlaagje in de verpakkingen. Op dit moment wordt er een proef gedaan in de Europese markt om een laagje op basis van papiervezels te testen. Het lijkt veelbelovend en zorgt voor een aanzienlijke CO2- reductie.
Friend: “Voor niet-gekoelde dranken is nu nog een laagje aluminium nodig, maar het is een kwestie van tijd voordat er daarvoor een variant beschikbaar is met een lagere CO2-impact. Zolang we met onze partners blijven onderzoeken en innoveren komt ons ideaal – drankenkartons volledig gemaakt van plantaardige of gerecyclede grondstoffen – steeds dichterbij.”
Aectuel Tetra Pak