“Het cliché ‘er komt veel op je af bij een overlijden’ klopt helaas”, zegt Brigitte Wieman, directeur van de BGNU (brancheorganisatie van gecertificeerde uitvaartondernemingen). “De emoties, het verdriet en het afscheid nemen, het is allemaal intens. Maar daarnaast zijn er ook erg veel zaken die onder tijdsdruk geregeld moeten worden, want een uitvaart moet in Nederland binnen zes werkdagen plaatsvinden. Denk hierbij niet alleen aan het inlichten van de familie en andere relaties, maar ook aan zaken of de overledene organen of weefsels wilde doneren, of er een uitvaartverzekering is, waar wilde de overledene begraven of gecremeerd worden.”
In het ideale geval is alles van tevoren goed geregeld en besproken met de familie, maar in de praktijk is dit lang niet altijd het geval.
Na de eerste stappen zijn er nog veel meer beslissingen te nemen en zaken te regelen: wat moet er op de rouwbrief komen te staan, wie gaan er spreken op de uitvaart, welke administratieve zaken hebben haast? De zorg om dingen te vergeten levert nog eens extra stress op. De steun van een goede uitvaartondernemer maakt dan echt het verschil. Die weet precies wat er moet gebeuren en kan veel handelingen uit handen nemen.
Maar hoe kies je een goede uitvaartondernemer? In Nederland is uitvaartondernemer een vrij beroep: iedereen mag zich uitvaartondernemer noemen, ook zonder opleiding of ervaring. Dit kan tot vervelende situaties leiden.
Brigitte Wieman licht toe dat er op website van BGNU niet alleen handige checklijstjes staan van zaken die geregeld moeten worden, maar ook een lijst van uitvaartondernemers die het Keurmerk Uitvaartzorg hebben. Deze ondernemers zijn goed geschoold, hebben ervaring en beschikken over de laatste kennis. Daarnaast worden hun ondernemingen ook nog eens jaarlijks onafhankelijk getoetst.
“De kans dat de zaken niet lopen zoals je wilt, wordt zo al een stuk kleiner. Maar wanneer je voor 100% garantie gaat, let er dan ook op dat de uitvaartondernemer aangesloten is bij onze Brancheorganisatie. Onze leden zijn allemaal verbonden aan de Ombudsman Uitvaartwezen. Dan weet je dat, als het toch eens niet goed is gegaan en je komt er met elkaar niet uit, je snel en kosteloos een oordeel kan laten vellen. Geen tandeloze tijger trouwens, want de uitspraken van de ombudsman zijn bindend.”
Maar de beste tip blijft toch om de zaken zo vroeg mogelijk te bespreken en vast te leggen, met de familie of al voor het overlijden ook met de uitvaartondernemer. Op die manier kunnen alle nabestaanden zich echt richten op een goed afscheid.