Factoring wint bij Nederlandse bedrijven aan populariteit als financieringsoplossing. Het is een praktisch alternatief voor traditionele financieringsvormen zoals een lening of krediet. Factoring is een financieringsproduct dat de behoefte van de ondernemer aan werkkapitaal maximaal invult.
Factoring is voor een groeiende groep ondernemers een aantrekkelijke optie om liquiditeit vrij te maken. En niet onbelangrijk: factoring is dankzij een groeiend aantal aanbieders en vergaande automatisering voor een steeds grotere groep ondernemers beschikbaar, van de startende zzp’er tot grote mkb-bedrijven. Factoring is een mooie oplossing voor snel krediet, waarbij de factoringmaatschappij ervoor zorgt dat je als ondernemer direct geld krijgt voor je factuur, zonder te hoeven wachten tot je klant betaalt. “Het helpt ondernemers om in elke fase van de onderneming liquiditeit beschikbaar te hebben. Feitelijk ontvang je een voorschot op geld dat je al verdiend hebt. Je kunt met factoring terecht bij een financier die binnen 24 uur kan anticiperen op de liquiditeitsbehoefte,” vertellen voorzitter Lukas Anker en bestuurslid Ad Buijs van FAAN, de branchevereniging voor factoringbedrijven in Nederland. De branche verwacht dit jaar de grens van één miljard euro aan financiering te passeren. De snelle groei van de factoringmarkt is mede te danken aan de technologische ontwikkelingen.
Economisch klimaat
Lange tijd was factoring beperkt tot de grotere mkb-bedrijven. “Vroeger was het kostentechnisch niet mogelijk om het aan kleinere bedrijven aan te bieden. Dankzij innovaties en nieuwe aanbieders op de markt is factoring voor een veel grotere groep ondernemingen beschikbaar. Zelfs als starter kun je al een krediet krijgen, zolang de onderliggende factuur maar goed is. Dat is redelijk uniek, als je net gestart bent, of als zzp’er nog maar een paar jaar onderneemt en dus geen jaarcijfers kunt overhandigen. Dankzij factoring kun je een factuurbedrag direct contant maken.”
De populariteit van factoring wordt niet alleen aangejaagd doordat er meer aanbieders en keuzes zijn, maar ook door het turbulente economische klimaat. “Door de stijgende inflatie en problemen in de productieketen hebben veel ondernemingen meer werkkapitaal nodig. In plaats van dat je als ondernemer telkens bij de bank moet aankloppen voor een krediet, wil je een flexibele oplossing die je op basis van de openstaande vorderingen het extra krediet verschaft. Factoring is daar een uitstekende oplossing voor.”
Doordat het aanbod van factoringmaatschappijen is gegroeid, is voor elke fase en situatie een partij in de markt is die daar goed bij past en zich daarop focust. Het verklaart de toegenomen populariteit van factoring. “Als startende ondernemer wacht je vaak op geld van je klanten om nieuwe inkopen of investeringen te kunnen doen. Hetzelfde geldt voor ondernemers die grote voorraden moeten aanhouden, daar is geld voor nodig. Er zijn verschillende partijen die financieren op basis van de openstaande facturen bij debiteuren of de voorraden (de vlottende activa), zodat je voldoende werkkapitaal ter beschikking hebt om te groeien.”
Het grootste voordeel is de snelheid en flexibiliteit, benadrukken Anker en Buijs. “Factoring groeit mee met de behoefte aan liquiditeit. Als je naar de bank gaat en je vraagt een lening aan met een aflossingstermijn van 5 jaar, om je voorraden en crediteuren te financieren, dan kan dat in alle vormen gaan knellen. Bijvoorbeeld als je een extra voorraad wil inkopen. Wat ook gebeurt is dat mensen te veel geld lenen, waardoor je onnodige kosten hebt.” De flexibiliteit zit bijvoorbeeld ook in de betalingstermijn die je een belangrijke afnemer of klant kunt bieden. “Je kunt naar een klant gaan en een betalingstermijn van 90 dagen aanbieden, omdat je weet dat jezelf direct over het factuurbedrag beschikt. Het versterkt je onderhandelingspositie met zowel je klanten als leveranciers. En omdat je snel geld hebt, kun je zelf in aanmerking komen voor inkoopkorting. Zo levert factoring op meerdere manier geld op.”