Een staaroperatie is de meest uitgevoerde operatie in Nederland. Er zijn heel veel mensen die aan staar, vertroebeling van de ooglens, worden geholpen. De behandeling is laagdrempelig. “Er is heel goed iets aan staar te doen. De behandeling bestaat uit een operatie en als je deze operatie hebt gehad, krijg je nooit meer staar,” stelt oogarts Angela Wolf.
De belangrijkste oorzaak van staar is een veroudering van de lens. “Er is maar één behandeling voor staar, een staaroperatie,” vertelt ze haar patiënten altijd. Daarbij wordt de troebele lens vervangen door een nieuwe heldere kunstlens. “Het is een elegante operatie die weinig belastend is voor de patiënt. Het zicht gaat er over het algemeen fors mee vooruit. Ook als er andere oogziekten zijn, kan een staaroperatie een optie zijn. Dan kan het wel zo zijn dat de verbetering van de gezichtsscherpte minder groot is.” Gevraagd naar haar inspiratie antwoordt Wolf: “Het kleine van de oogheelkunde, opereren op de vierkante millimeters. En te zien hoe blij patiënten zijn dat ze weer goed kunnen zien. Het is een dankbare operatie.”
Brildragers
Het primaire doel van de staaroperatie is dat je iemand scherper wilt laten zien. “Naast de gezichtsscherpte kun je kijken of je iets kunt doen aan de brilsterkte van de patiënt. Deze kan je vaak verminderen door een juiste keuze van sterkte van het kunstlensje. Meestal verminderen we de brilsterkte voor de verte, soms voor dichtbij.” De brilsterkte verandert nog licht tijdens de genezing. “Opticiens willen patiënten op zijn vroegst zes weken na de operatie zien voor een eventuele aanpassing van het brillenglas.”
Een deel van de patiënten vindt het prima om na de operatie een bril te blijven dragen, anderen willen het liefst helemaal geen bril meer of geen bril meer voor veraf of dichtbij. Die mogelijkheid is er. “Dan heb je meestal lenzen nodig die wij premiumlenzen noemen. Bijvoorbeeld een implantlens die multifocaal is of een implantlens die de cilinderafwijking corrigeert.” De verzekering vergoedt over het algemeen niet de kosten voor deze premiumlens. “Het is een extra optie. De staaroperatie wordt áltijd 100% vergoed, na geldige verwijzing door onder andere huisarts of optometrist.” De premiumlens is bijvoorbeeld populair onder mensen die veel sporten, mensen met een actieve levensstijl.
Gezichtsscherpte
“De voornaamste klacht bij mensen met staar is een vermindering van de gezichtsscherpte. Dat merken ze doordat ze bijvoorbeeld minder goed zien bij het autorijden, last hebben om verkeersborden te lezen of de ondertiteling van de tv niet goed meer zien. Ook het minder goed kunnen lezen van een boek bij kunstlicht is een veelgehoorde klacht. De opticien kan dat meestal ook niet meer verbeteren met een bril. Het is een probleem in het oog.”
Het mooie van de staaroperatie is dat deze geringe risico’s heeft en minimaal belastend is. “Dat is de reden dat we tot op hogere leeftijd goed kunnen opereren. Je kunt het op alle leeftijden uitvoeren. De operatie zelf duurt zo’n 10 tot 15 minuten en vindt plaats in dagbehandeling. De patiënt kan na de ingreep gelijk weer naar huis. De verdoving bij de staaroperatie is plaatselijk, en meestal via druppelverdoving. Na de operatie kun je in principe al snel je dagelijkse bezigheden weer oppakken, vaak zien patiënten de dag na de operatie al een heel stuk beter.”
Het is een slecht idee om een staarbehandeling uit te stellen als je klachten hebt, meent Angela Wolf. “Je gaat steeds slechter zien en daardoor bepaalde activiteiten niet meer uitvoeren, zoals bijvoorbeeld autorijden of het lezen van een boek, en dat is niet nodig. Een staaroperatie kan dit weer verbeteren.” Ze vergelijkt staar met rimpels. “Je krijgt het 100% zeker als je ouder wordt. Maar je hoeft de staar pas te opereren als je er last van krijgt, en dat is voor de één eerder dan voor de ander.”
Veiligheid tijdens corona
Wolf en haar team hebben de coronatijd grotendeels ongestoord doorgewerkt. “We hebben bij Bergman Clinics onze eigen operatiekamers. We hanteren algemene veiligheidsregels voor de wachtkamers en andere ruimten. De operatiekamer is ook buiten corona om een veilige plek. We werken steriel, we opereren met mondkapjes op en er is een luchtbehandelingssysteem dat de lucht continu ververst.” Een staaroperatie geeft minder kans op besmetting dan een bezoek aan de plaatselijke supermarkt, dus uitstellen wegens kans op infectie met COVID is niet nodig”.