-2.5 C
Amsterdam
02/12/2023

Innovatief Nederland
Lees hier de publicatie gedistribueerd met Telegraaf

Vanuit de oplossingen denken

innoveren begint met omdenken. Hoe is het nu? Hoe kan het beter of anders? Niet denken in belemmeringen, maar in verbeteringen. Niemand kan het beter verwoorden dan trainer en coach Jan Boomsma. Door een spierziekte is hij gebonden aan een rolstoel. Zijn boodschap in het mooie interview op pagina 7: Focus niet op belemmeringen, focus op de dingen die je wel kunt. Dus niet ‘geef me een oplossing en ik verzin een probleem’, maar precies het tegenovergestelde: ‘geef me een probleem en ik verzin een oplossing’. Niet de beperking, maar de mogelijkheid. Het is díe mentaliteit waaraan we op dit moment enorm veel behoefte hebben, met alle uitdagingen die er zijn.

Sprong voorwaarts

Optimisme is de basis van vernieuwingen en veranderingen. Niet wachten op de ander, maar zelf het initiatief nemen. Een mooi voorbeeld is Groningen Airport Eelde, dat 6200 huishoudens van stroom voorziet en een proeftuin is voor tal van duurzame initiatieven. De pluimveesector kiest ook voor de sprong voorwaarts, Landbouwakkoord of niet. Bijvoorbeeld met het Masterplan Dierenwelzijn en technologische innovaties om de milieu-impact verder te verlagen. Daarmee loopt de sector in Europa en de wereld voorop.

Bij de energietransitie lijkt hetsoms alsof de overheid het stuur in handen heeft, maar juist door als bewoner zelf het initiatief te pakken kun je grote impact maken. Met laagdrempelige, kleine oplossingen en isolatiemaatregelen waar je geen installateur voor nodig hebt kun je fors op je energierekening besparen. Je kunt ook groter denken en een thuisaccu laten installeren. Die slaat de stroom op als deze goedkoop is of de zon schijnt. Die stroom gebruik je of lever je terug aan het net als de vraag groot is en de stroomprijs hoog. Goed voor je eigen portemonnee. En je ontlast ook nog eens het stroomnet.

UITGELICHT

Conny Polleunis, hoofd Audiologie Schoonenberg en bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Audiologie

Waarom is goed horen belangrijk? ‘Goed horen betekent mee blijven doen. Onderzoek toont aan dat slechthorendheid,...

Leg de focus op wat je kúnt – en je kunt...

Belemmeringen? Leg je focus op wat je wél kunt. Jan Boomsma, oprichter van Boomsma Training & Coaching, maakt je...

Ondernemer heeft groeiende behoefte aan juridische advisering

Door de stijgende inflatie en de financiële nasleep van de coronaperiode nemen de problemen bij veel ondernemers toe. De...

Nederlandse kip, toekomstbestendiger dan ooit.

Een mislukt Landbouwakkoord en een gevallen kabinet. Ondanks zeven maanden waarin de landbouwsectoren met de minister van landbouw onderhandelen,...

MEER LEZEN